Antwerpen sponsort nieuwe film Jan Verheyen

Filmmaker Jan Verheyen en de stad Antwerpen slaan de handen in elkaar voor Zot Van A. De stad geeft 200.000 euro om die romantische komedie gemaakt te krijgen.

jvandermosten

Dossier K is nog niet klaar, of Jan Verheyen stelt zijn volgende project Zot Van A al voor. Opnieuw, na Dossier K en Los, een verhaal dat zich in Antwerpen afspeelt.

De titel Zot Van A kwam er op suggestie van de stad Antwerpen, zegt Verheyen. “Ik wilde liever niet de originele Nederlandse titel gebruiken (Alles is liefde, red.), en Zot Van A heeft wel iets. Het betekent: gek op jou, maar ook gek van Antwerpen, en de A staat voor enkele personages van wie de voornaam met een A begint.”

De steun van Antwerpen is essentieel om Zot van A gemaakt te krijgen. Alleen bleek deze keer de belangrijke logistieke en ondersteunende werking van de stadsdiensten onvoldoende. “Die 200.000 euro die we van Antwerpen krijgen, was essentieel. Pas met een budget van 2,5 tot 3 miljoen euro zijn we zeker van voldoende draaidagen.”

Met 120 aanvragen en 700 draaidagen in 2008 draait de Filmcel Antwerpen op volle toeren. Waarom dan nog geld geven aan Zot Van A? “Omdat de stad in deze film duidelijk een nog grotere rol speelt”, zegt burgemeester Patrick Janssens. “Ik denk dat Antwerpen hier op een heel natuurlijke manier mooi zal uitkomen. Bovendien zit het feelgoodgevoel helemaal in de lijn van campagnes die het saamhorigheidsgevoel vergroten.”

De film volgt de levens van een lange rij mekaar kruisende personages tijdens een decembermaand. Eén belangrijke hoofdrolspeler staat wat apart: de stad Antwerpen. “Antwerpen is nadrukkelijk de biotoop waar deze mensen rondlopen. Eentje werkt in de Inno, we zien Sinterklaas aankomen bij het Steen en allemaal zijn ze in een herkenbare wijk gesitueerd.”

De cast oogt alvast indrukwekkend: Matteo Simoni, Joke Devynck, Kürt Rogiers, Veerle Baetens, Jan Van Looveren, Lotte Heijtenis, Koen De Graeve, Barbara Sarafian, Kevin Janssens, Herwig Ilegems en Mathijs Scheepers.

De opnames beginnen in februari. Op 20 oktober van volgend jaar is de film in de bioscoop te zien.

Stef VANWOENSEL

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio