"Helft Antwerpse moskees niet in handen van fundamentalisten"

“Het is niet juist dat de helft van de Antwerpse moskees in handen is van fundamentalisten”. Dat zegde Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) in de Kamer aan Filip De Man (VB).

ssimons

Die had de minister ondervraagd naar aanleiding van een rapport van het Vlaams Comité voor Ex-Moslims (VCEM), dat op de website van Filip Dewinter was gepubliceerd.

Die vereniging van ex-moslims had allerlei dingen bekend gemaakt (o.a. dat de moskee in de Oranjestraat in handen zou zijn van Pakistaanse extremistische netwerken, net als die van de Van Kerckhovenstraat. In andere moskees zou dan weer geronseld worden voor de jihad e.d.).

Staatsveiligheid

Volgens De Clerck is de centrale stelling van het rapport niet juist. Hoeveel Antwerpse moskees in handen zijn van radicale imams, wilde de minister niet kwijt. Maar hij zegde wel dit: “Er zijn allerlei radicale moslimgroepen in Antwerpen actief en een aantal punten uit het onderzoek van de VCEM zijn wel juist.”

Welke punten nu juist of onjuist zijn, wilde De Clerck alweer niet zeggen. “De staatsveiligheid volgt de zaak op”, zo luidde het.

Over hoe de inlichtingendiensten het moslimextremisme opvolgen, vindt U meer op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEER OVER Stefaan De Clerck

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio