"Overheid vernedert rokers en maakt hen sociale paria's"

Gisteren keurde de Senaatscommissie Sociale Zaken een algemeen rookverbod in de horeca goed. Dat betekent dat het huidige verbod verscherpt wordt en de uitzondering voor cafés vanaf 1 januari 2012 wegvalt. Lijst Dedecker noemt dit "een triest hoogtepunt in de jarenlange heksenjacht van een bemoeizuchtige overheid".

ssimons

“Rokers worden al jarenlang door de overheid gestigmatiseerd en worden steeds meer naar de stoep of een koud terras verwezen. Met de invoering van een algemeen rookverbod verjaagt de overheid de rokers nu ook uit zijn gewone stamcafé. Met welk recht vernedert de Belgische overheid een deel van de bevolking, en behandelt ze de roker als een sociale paria, die zelfs in zijn stamkroeg geen sigaretje mag opsteken? Wat blijft er nog over van de vrijheid van ondernemen, en van de individuele vrijheid tout court?" vraagt Jean-Marie Dedecker, partijvoorzitter van LDD, zich af.

Golf van faillissementen

Volgens LDD zal de invoering van het algemeen rookverbod leiden tot een golf van faillissementen. "Buitenlandse voorbeelden waar een algemeen rookverbod werd ingevoerd bewijzen dit."

Dedecker zegt alvast dat hij zijn huid duur zal verkopen eens de tekst terug in de Kamer komt. "We zullen in de Kamer de nodige amendementen indienen, en proberen het rampzalige algemene rookverbod alsnog om te buigen tot een redelijke en evenwichtige regeling.”

MEER OVER Jean-Marie Dedecker

Nu in het nieuws