Scandinavië en Ierland reageerden beste op humanitaire crisissen

Noorwegen, Zweden, Ierland en Denemarken hebben vorig jaar het best gereageerd op humanitaire crisissen. Ook de Europese Unie scoorde goed. Het slechtst reageerden Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk, Japan en Oostenrijk. Dat blijkt uit het jaarrapport van Development Assistance Research Associates (Dara), een internationale ngo met zetel in Madrid.

ssimons

De Humanitarian Response Index (HRI) van Dara evalueerde de kwantiteit en kwaliteit van het optreden van westerse donorlanden in dertien humanitaire crisissen vorig jaar, van Oost-Timor tot de Democratische Republiek Congo. Criteria waren onder meer neutraliteit, preventie, samenwerking met ngo’s en de bescherming van de bevolking in gewapende conflicten.

Door de economische crisis is de kwaliteit van humanitaire hulp belangrijker dan ooit, zeker nu donorlanden hun hulpbudgetten hebben teruggeschroefd, zegt Dara. “Nog nooit was een efficiënter gebruik van overheidsgeld en een grotere kwaliteit en impact van humanitaire hulp zo belangrijk”, zegt Dara-directeur Silvia Hidalgo.

Te weinig

In 2008 gaven de 23 grootste donoren 10,4 miljard dollar aan humanitaire hulp. Dat is een bescheiden stijging ten opzichte van 2007 maar 3 miljard dollar te weinig om iedereen te helpen van de ruim 250 miljoen mensen die door een humanitaire crisis werden getroffen, zegt Dara.

RP

IPS

MEER OVER Ierland

Nu in het nieuws