1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Uniek: zes waterkrachtcentrales op Albertkanaal

Op de sluizencomplexen van het Albertkanaal in Ham en Olen zullen pompinstallaties en waterkrachtcentrales gebouwd worden. Die moeten waterbeheersing garanderen bij extreme droogte. Later volgen nog vier locaties: Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Genk.

ssimons

De bouw van de pompinstallaties zal het mogelijk maken om een deel van het gebruikte schutwater (water dat nodig is om de schepen te versluizen) terug te pompen, zodat het waterverbruik van het Albertkanaal in droge periodes kan beperkt worden met circa 50%, zegt minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits.

Duurzame energie

De zes waterkrachtcentrales zullen daarnaast op duurzame wijze energie uit water produceren met een equivalent van het verbruik van 10.000 gezinnen.

“De plaatsing van 6 gecombineerde pompinstallaties en waterkrachtcentrales op het Albertkanaal is uniek in België én een goed voorbeeld van integraal waterbeleid", aldus Crevits.

2016

De aanbesteding van de bouw van de pompinstallaties en waterkrachtcentrales op de sluizencomplexen van Ham en Olen is gepland midden 2010. De aanvang van de werken volgt dan na het bouwverlof. Tegen eind 2011 moeten beide installaties operationeel zijn.

In de volgende jaren zullen ook op de sluizencomplexen van Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Genk dergelijke installaties gebouwd worden, eventueel aangepast in functie van de opgedane ervaring. Indien alles volgens planning verloopt zullen alle pompinstallaties en waterkrachtcentrales operationeel zijn in 2016. De werken worden geraamd op 3,5 miljoen euro per sluizencomplex.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hilde Crevits