Chronologie: de verdwijning van Younes Jratlou (4)

Print

Chronologie: de verdwijning van Younes Jratlou (4)

Dinsdagavond kwam er een einde aan de massale zoektocht naar de kleine Younes Jratlou (4). De speurders zochten twee weken lang met man en macht naar de verdwenen jongen. Zowel een onderzoeksrechter, speurders van de politie van Komen en speurders van de federale politie waren bezig met de verdwijning.

Er werd ook nauw samengewerkt met de Franse politie omdat Younes in de buurt van de Franse grens verdween. Zijn signalement werd door Interpol in 188 landen verspreid.

Omdat de verhalen van de ouders heel wat tegenstrijdigheden vertoonden, werd rekening gehouden met verschillende pistes:
- Younes kon weggelopen zijn en verdronken in de omgeving;
- de kleuter kon ontvoerd zijn of meegenomen door een bekende;
- er kon iets dramatisch gebeurd zijn tijdens de ruzie tussen zijn ouders.

Een chronologie van de verdwijning:

Zondagnacht 25/10: Younes (4) verdwijnt tijdens een hevige ruzie tussen zijn ouders uit hun woning in Le Bizet in Komen-Waasten. Ook het 9-jarige broertje van Younes is op dat moment aanwezig.

Maandag 26/10: Maandagochtend om 6 uur geeft Mohamed Jratlou (65) de verdwijning van zijn jongste zoontje aan. Wanneer de jongen verdwenen is, kan zijn vader niet precies zeggen. De ouders hebben hun zoon zelf al gezocht. Zijn oudere broer verklaart dat hij Younes alleen naar buiten heeft zien lopen, met een trui, een luier en op blote voetjes.

Maandag 26/10: Nog in de voormiddag begint Child Focus affiches te verspreiden, ook in het Franse Armentières. Tot 2 uur dinsdagmorgen zoekt de politie naar Younes met speurhonden en helikopters.

Dinsdag 27/10: Om 10 uur begint een nieuwe zoekactie. Op zo'n 10 kilometer van de woning van de familie Jratlou wordt een blauw truitje gevonden. "Ik heb dat truitje daar vorige week al zien liggen", meldt een buurtbewoonster.

Dinsdag 27/10 (12.45u): Volgens het Franse persagentschap AFP is het lichaam van Younes teruggevonden. Even later wordt dat nieuws ontkend. De zoekactie gaat verder.

Dinsdag 27/10: Het gerecht onderzoekt de woning van de Marokkaanse familie nog eens. Helikopters en duikers worden ingezet, maar de speurders vinden geen enkel spoor van de kleuter.

Woensdag 28/10: Om 10 uur beginnen een 50-tal agenten opnieuw te zoeken in de regio van Komen-Waasten. Ook het huis van de familie wordt weer onderzocht en tot 22 uur 's avonds worden speurhonden ingezet.

Woensdag 28/10 (18 uur): Interpol verspreidt een opsporingsbericht in 188 landen.

Donderdag 29/10: Younes is vier dagen spoorloos. Zowel in België als in Frankrijk wordt nu onderzoek gevoerd.

Donderdag 29/10 (13 uur): Vader Mohamed Jratlou wordt voor de tweede keer ondervraagd. Er zijn tegenstrijdigheden in de verklaringen van Jratlou en zijn vrouw. De man blijft bij zijn eerste versie van de feiten. Zijn vrouw en zijn 9-jarige zoon verblijven al sinds de verdwijning in een vluchthuis.

Vrijdag 30/10, zaterdag 31/10 en zondag 1/11: De politieagenten beslissen om ook tijdens het Allerheiligenweekend te blijven zoeken naar Younes. De speurders kammen nog eens dezelfde plaatsen uit maar vinden niets.

Maandag 2/11: Verschillende getuigen verklaren dat ze vader Mohamed tijdens de nacht van de verdwijning langs de A19 tussen Wevelgem en Ieper hebben gezien. De autoweg wordt uitgekamd, met behulp van helikopters, speurhonden en de Civiele bescherming.

Dinsdag 3/11: Een speciaal team van de Zeebrugse havenpolitie onderzoekt de waterputten aan de oude steenfabriek van Komen-Waasten. Enkele mensen van het labo zoeken opnieuw naar sporen in het huis van de kleine Younes.

Donderdag 5/11: De ouders van Younes moeten de nacht van de verdwijning overdoen.

Maandag 9/11: De speurders hebben nog steeds geen spoor. Ze hopen dat de resultaten van het DNA-onderzoek een doorbaak kunnen forceren.

Dinsdag 10/11 (vooravond): Younes wordt dood teruggevonden in de Leie in Komen, op één kilometer van zijn woning.

.

Nu in het nieuws