Citroën komt met 100% elektrische wagen

Citroën brengt de C-ZERO, een wagen die 100% elektrisch wordt aangedreven, op de markt. "C-ZERO is een compacte mix van technologie en creativiteit en speelt nu reeds in op de uitdagingen van morgen!" aldus de Franse constructeur.

ssimons

Als volledig elektrische wagen beschikt de C-ZERO over een synchrone elektromotor met permanente magneet, die 47 kW of 64 pk vermogen levert tussen 3.000 en 6.000 t/min. Zijn maximumkoppel bedraagt 180 Nm van 0 tot 2.000 t/min en het vermogen wordt via een omvormer met een enkele verhouding overgebracht naar de achterste wielen.

De voeding van de motor wordt verzekerd door lithium-ionbatterijen van de jongste generatie, die centraal in de wagen worden ingebouwd. Ze bestaan uit 88 cellen van 50 Ah (16 kWh aan boord) en voeden de motor met 330 V-stroom.

Opladen

De batterijen van de C-ZERO opladen is kinderspel: het volstaat om de voeding op een 220 V-stopcontact aan te sluiten. In zes uur tijd worden de batterijen volledig opgeladen. Daarnaast kan men de batterijen in een half uurtje voor 80% opladen aan externe laadpalen met monofasige stroom van 125 A onder 400 V voor een vermogen tot 50 kW.

Prestaties

Met zijn lengte van 3,48 meter en zijn draaicirkel van 9 meter baant de C-ZERO zich met sprekend gemak een weg door de stad. Maar dankzij de puike prestaties (topsnelheid van 130 km/u, 0 tot 100 km/u in ongeveer 15 seconden) en een autonomie van ongeveer 130 kilometer (volgens de genormaliseerde gemengde cyclus) kan hij ook buiten de stad perfect mee.

Première in Brussel

De C-ZERO, die in samenwerking met Mitsubishi is ontwikkeld, zal in het laatste trimester van 2010 worden gelanceerd. Op die manier wordt hij het tweede elektrische model van het Citroën, naast de Berlingo First Electrique.

De wagen gaat in januari 2010 in wereldpremière op het Autosalon van Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER