Tony Blair enige Britse kandidaat voor topfuncties EU

Tony Blair enige Britse kandidaat voor topfuncties EU

Tony Blair enige Britse kandidaat voor topfuncties EU

Print
Voormalig Brits premier Tony Blair is de enige Britse kandidaat voor de twee nieuwe topfuncties bij de Europese Unie. Dat heeft de Britse premier Gordon Brown bevestigd.

"Groot-Brittannië heeft slechts één kandidaat voor de vacante posten in de EU, waarover momenteel gediscussieerd wordt. Die kandidaat is Tony Blair en zijn kandidatuur geldt voor het voorzitterschap van de Europese Raad", aldus Brown.

Miliband

Eerder waren er geruchten dat ook de Britse minister van Buitenlandse Zalen David Miliband zich kandidaat zou stellen voor de andere post van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid. Miliband gaf al te kennen dat hij niet geïnteresseerd is.

Nu enkel Blair als Brits kandidaat naar voren wordt geschoven, zouden de kansen van premier Herman Van Rompuy voor het voorzitterschap van de Europese Raad wel eens kunnen slinken.

In Groot-Brittanië hebben Belgen immers het imago té Europagezind en té federalistisch te zijn. Maar met een Britse Hoge Vertegenwoordiger zou Van Rompuy misschien makkelijker verteerd worden over het Kanaal. Dat zit er nu niet meer in.

MEEST RECENT