IPTE moet crisis uitzweten

IPTE moet crisis uitzweten

IPTE moet crisis uitzweten

Print
Het Limburgse beursgenoteerde technologiebedrijf IPTE heeft in de eerste negen maanden van 2009 een verlies geleden van 6,577 miljoen euro. Over de zelfde periode van 2008 werd nog een winst geboekt van 2,261 miljoen euro. De crisis in de autosector is daaraan niet vreemd.

In het derde kwartaal van 2009 kon de trend nog niet worden omgebogen. Het verlies diepte zelfs uit tot bijna 3 miljoen euro. Vorig jaar werd tussen begin juli en eind september nog een winst geboekt van 203.000 euro.

Terugval

De terugval bleef groot. IPTE kon in het derde kwartaal maar voor 41,8 miljoen euro aan facturen uitschrijven. Vorig jaar bleef de meter pas staan op 50,7 miljoen euro.

Intussen past het bedrijf zich wel aan. Het aantal werknemers is gedaald van 2.395 eind vorig jaar naar 1.855 nu.

IPTE zorgt wereldwijd voor de automatisering van de elektronica-bedrijven. Daarnaast werkt het ook in onderaanneming voor die sector. Belangrijke klanten zijn Barco, ASML, Alcatel-Lucent, Bosch, Delphi, Philips, Ericsson, Jabil, Johnson Controls, Lear, Continental, SCI-Sanmina, TRW en Visteon. In de automatiseringsdivisie werken 435 mensen, bij de onderaanneming zijn het er 1.420.

Beslissing

Vooral de automatiseringspoot had het de voorbije maanden knap lastig. Het orderboekje daalde op het einde van vorig kwartaal tot een dieptepunt van 12,2 miljoen euro. Sindsdien is er wel een herstel tot het niveau van de eerste jaarhelft. IPTE gaat de komende maanden niettemin beslissen hoe het de activiteiten structureel kan verbeteren.

Te goed

Een belangrijke Australische automatiseringsklant, Solar Systems, heeft overigens bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. En dat is niet goed voor IPTE. Het Limburgse bedrijf heeft er nog 2,9 miljoen euro van te goed, al werken de curatoren wel aan een doorstart.

JVG

.

Nu in het nieuws