Schrik voor nieuw wegdek

Print
Sint-Niklaas - Een blunder bij de heraanleg van de Prinses Josephine Charlottelaan aan de kant van het kruispunt Driegaaien in Sint-Niklaas wekt wrevel en ongerustheid bij de buurtbewoners.

De bewoners van de Prinses Josephine Charlottelaan aan het kruispunt met de Driegaaienstraat vrezen wateroverlast en ongevallen na de heraanleg van hun straat. Die zou juist veiliger moeten worden.

De heraanleg van de Charlottelaan gebeurt in functie van meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming van het verkeer. Dat zou onder meer gebeuren met een verhoogd fietspad.

Zou, want dat plan werd afgeblazen. Emiel Vandenhende woont aan de kant met de even huisnummers. Hij zag alles voor zijn deur gebeuren. “Eerst werd de waterafvoer naast het verhoogde fietspad aangelegd. Die lag zo hoog dat een paar meter daarnaast naar onze woningen toe een tweede afvoer werd gepland voor onze opritten. Maar die zou bestaan uit een greppel op onze opritten. Wij wisten van niets.”

Tijdens een werfvergadering met de verontwaardigde buurtbewoners erbij, werd de blunder bijgestuurd. De verhoogde afwatering naast het fietspad werd inmiddels weer uitgebroken. De tweede afvoer op de opritten komt er niet. De bewoners van de onpare nummers aan de overkant zijn er na deze gebeurtenissen niet gerust in. Hun kant volgt over een paar weken.

“Werd er wel rekening mee gehouden dat de weg sterk afhelt naar onze huizen?” vraagt Hugo De Backer zich af. Aannemer van beroep mat hij met zijn laserstraal de situatie op. “Sommige opritten liggen 25 cm lager dan het midden van het wegdek. Als dat nog verhoogt, komen die in de problemen wanneer het hevig regent.”

De bewoners zitten nog met een andere vraag. “We lazen dat het kruispunt Driegaaien wordt heraangelegd met afslagstroken zoals aan het kruispunt van de N70 met de Passtraat. Maar daar staan de gebouwen ver van de weg. Zal de parkeerstrook voor onze deur sneuvelen?”, vraagt Katrien Smet zich af. “Als dat gebeurt, dan krijgen we het nog moeilijker dan nu om van onze oprit te geraken. Dan gaan hier ongevallen gebeuren”, voorspelt Lucien Van Gucht.

“Meer info was nuttig geweest. De plannenmakers hadden ook kunnen leren van onze opmerkingen want wij kennen de situatie goed. Nu zijn ze aan het knoeien geweest”, voegt Anita Merckx er nog aan toe. Als de buurtbewoners geen afdoende antwoord krijgen op hun bekommernissen, worden juridische stappen overwogen om alles stil te leggen. “Beter nu dan dat we achteraf met onoverkomelijke problemen zitten.”

Koen DEWANCKEL

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio