Oegandese regering wil doodstraf voor homo’s

Print
Wie meermaals op homoseksuele handelingen betrapt wordt, kan straks de doodstraf krijgen in Oeganda. De regering steunt een wetsvoorstel dat daarvoor is ingediend.

Volgens de Wet tegen Homoseksualiteit staat de doodstraf op zogeheten verzwaarde homoseksualiteit. Daaronder verstaat de wet herhaalde homoseksuele handelingen, een homoseksuele relatie met een minderjarige of persoon met een handicap, en homoseksuele handelingen als men met hiv besmet is.

Geheim

Parlementslid David Bahati, die de wet indiende en de steun van de regering heeft, zegt dat Oeganda een allesomvattende wet nodig had om elke vorm van seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te verbieden.

Homoseksualiteit was al strafbaar in Oeganda, maar de politie vindt het misdrijf moeilijk te onderzoeken omdat “homoseksuelen in het geheim actief zijn.” De nieuwe wet verplicht gezagsdragers overtredingen binnen 24 uur aan de politie te melden, anders kunnen ze beboet worden en tot drie jaar cel krijgen.

Wie homoseksuele handelingen gepleegd heeft of homoseksualiteit verdedigd heeft in een groep of vergadering, kan tot tien jaar cel krijgen en/of een boete tot 5500 dollar. De wet wil ook Oegandezen vervolgen die zich in het buitenland aan homoseksuele handelingen bezondigen. Homoparen die in het buitenland trouwen, moeten volgens het voorstel levenslang krijgen.

Aidspreventie

Valentine Kalende, woordvoerder van de Coalitie voor Mensenrechten en Grondwettelijk Recht (CHRCL), spreekt van een aanslag op de grondwet. De CHRCL, die uit 25 nationale en internationale ngo’s bestaat, zegt dat de wet ten onrechte daden van seksuele agressie samenvoegt met daden tussen volwassenen die met onderlinge toestemming seks met elkaar hebben.

Organisaties voor aidspreventie vrezen ook dat homo’s met aids nu bang zullen worden om behandeling te vragen. “Dat zal de situatie nog verergeren”, zegt Dorothy Kikyonkyo van Uganet.

De wet krijgt de steun van verschillende religieuze groepen in Oeganda, maar sommige religieuze leiders verzetten zich tegen de doodstraf.

IPS

.

Nu in het nieuws