Bouwinspecteur moet overtredingen beperken

Geel wil zo snel als het budget het toelaat, een bouwinspecteur aanwerven. Burgemeester Frans Peeters (CD&V) deed die uitspraak naar aanleiding van kritiek van Groen! op een bouwproject.

jvandermosten

“De stad heeft geen bouwinspecteur in dienst. De politie grijpt alleen in als iemand een klacht indient”, zegt burgemeester Frans Peeters (CD&V). “Geel is een ontvoogde gemeente en kent zelf de bouwvergunningen toe. Vroeger bracht de bouwer de provincie op de hoogte van de start van de werkzaamheden. Nu stuurt hij dat bericht naar de stad”, weet Peeters.

Is het dan ook niet aangewezen dat de stad iemand in dienst neemt om de bouwvergunningen te controleren? “De aanwerving van een bouwinspecteur is al enkele keren ter sprake gekomen bij de begrotingsbesprekingen. Of het bij de begroting 2010 gaat lukken, weet ik niet.”

De burgemeester kwam met het idee naar buiten naar aanleiding van een tussenkomst van raadslid Jeroen Dillen (Groen!) tijdens de gemeenteraad. Die had begin oktober vastgesteld dat een aannemer was gestart met de bouw van een bedrijvencentrum aan de brug van Geel-Ten Aard.

“Zonder vergunning”, zegt Jeroen Dillen. “Het staat er al bijna. Het voorbije weekend hield de aannemer al een open werfdag voor potentiële kopers. Ik meldde dat begin oktober aan de bevoegde diensten en pas vier weken later werden de werkzaamheden stilgelegd.“

Onregelmatigheden

“Ik vind dat straf. Vooral omdat het hier gaat om een bekend dossier. Begin vorig jaar werden de werkzaamheden ook al eens stilgelegd nadat ik onregelmatigheden had gemeld.“

In januari 2008 ging het om het breken van puin voor de aanleg van de toegangsweg. De stad legde de werkzaamheden stil, maar leverde nadien de vergunning af. “Ook nu zal dat gebeuren”, zegt Dillen.

Dillen grijpt dit voorval aan om het beleid in vraag te stellen. “Zonder mijn melding, had de stad niet opgetreden. Ik wil weten hoe de procedures werken. Wie controleert en wie beslist om werkzaamheden al dan niet stil te leggen.”

Burgemeester Peeters bevestigt dat met de bouw van het bedrijvencentrum werd gestart zonder vergunning. “Omdat er een kleine aanpassing nodig was aan de verkavelingsvergunning. Ten gronde was er geen probleem”, zegt Peeters.

Alex KESTENS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio