Proces tegen 'financier van de Rwandese genocide' gaat door

Proces tegen 'financier van de Rwandese genocide' gaat door

Proces tegen 'financier van de Rwandese genocide' gaat door

Print
Het proces voor het Brusselse hof van Assisen tegen de Rwandees Ephrem Nkezabera gaat toch van start. Nochtans is de man, die terecht moet staan voor zijn aandeel in de Rwandese genocide van 15 jaar geleden, terminaal ziek en kan hij niet op het proces verschijnen.

De voormalige bankier en medeoprichter van Radio Mille Collines wordt er van verdacht de volkerenmoord in Rwanda financieel te hebben gesteund. Hij zou op grote schaal middelen hebben vrijgemaakt om de extremistische Hutu-milities te ondersteunen. Hij heeft dan ook de bijnaam 'financier van de Rwandese genocide'.

Toen de oorlog voorbij was vluchtte Nkezabera naar Congo en vervolgens naar Nederland. Pas in 2004 werd hij opgepakt. Nkezabera was toen op familiebezoek in Brussel.

Te ziek

Het proces zal vandaag van start gaan, hoewel de advocaten van Nkezabera uitstel wilden. Hun cliënt is immers niet te ziek en kan niet aanwezig zijn op de zitting.

Hoewel de advocaat van Nkezabera weigert te pleiten bij verstek, besliste de rechter om de klacht niet ontvankelijk te verklaren en het proces voor het Brusselse hof van Assisen gewoon te laten doorgaan.

Nu in het nieuws