Is diëten zoals afkicken en werkt chocolade  als heroïne?

Is diëten zoals afkicken en werkt chocolade als heroïne?

Is diëten zoals afkicken en werkt chocolade als heroïne?

Print
Het antwoord is ja. Wie aan een dieet begint, reageert op dezelfde manier als een drugsverslaafde die afkickt. De gelijkenis tussen drugs en pakweg chocolade is gelegd dankzij een experiment op ratten. Hierbij is aangetoond dat diëten eenzelfde invloed heeft op een hormoon - CRH genoemd - dat ook verslaafden parten speelt.

We zullen meteen een sprong maken naar de conclusie van het onderzoek. Volgens Markus Heilig, een psychiater die de rol van CRH in alcoholverslaving bestudeerde, is het een geniaal onderzoek.

Diëten is niet OK

"Diëten is waarschijnlijk geen goed idee, dat blijkt nu. Wie dieet creëert in zijn hoofd een groter verlangen naar junk food, chocolade, noem maar op. Of je nu spreekt over alcohol, drugs of voedsel: telkens wanneer je hervalt wordt de stress tijdens de periodes van onthouding groter. Het is een vicieuze cirkel," zo wordt Heilig geciteerd door sciencenow.

Het onderzoek, uitgevoerd aan de Boston University, gaat uit van de eenvoudige stelling dat slecht voedsel - vetrijk, gesuikerd... - verslavend kan zijn. Tot dusver werd vooral het positieve effect daarvan op het welbevinden van mensen benadrukt. Chocolade zorgt voor een goed gevoel.

Maar omgekeerd zorgt onthouding voor stress. Mensen grijpen volgens de wetenschappers naar junk food en zoetigheid, niet omwille van het subjectieve positieve gevoel, maar om de stress van de onthouding weg te eten.

Schransende ratten

Hier komen de ratten in beeld. Een groep ratten kreeg 5 dagen gewoon voedsel en 2 dagen gesuikerd voedsel. Dat patroon werd gedurende 7 weken herhaald. Een tweede groep ratten kreeg al die tijd gewone kost.

De muizen met gewone kost aten altijd evenveel, maar de muizen die periodiek junk food kregen, aten daar meer van. Na week 5 aten de muizen tijdens de 2 suikerdagen ongeveer 20 procent meer en tijdens de dagen met gewoon voedsel 30 procent minder. Het effect werd sterker na verloop van tijd.

Angst wegeten

Bovendien - en hier wordt de link gelegd met drugs - vertoonden de muizen tijdens de dagen met gewoon voedsel meer tekenen van angst. Dit leidden de onderzoekers af uit de tijd die de ratten doorbrachten in een speciaal ontworpen doolhof. Kregen ze weer chocolade en suikerrijk voedsel, dan verdween de angst.

Wanneer de ratten tijdens hun gewone voedseldagen een medicijn kregen toegediend dat de receptoren van CRH (het corticotropine-releasing hormoon) in de hersenen blokkeert, verdween hun angst eveneens. Toen dit nader werd onderzocht bleek dat de ratten tijdens hun sobere dagen vijf keer meer CRH aanmaakten dan tijdens de schransdagen.

Dus ja, chocolade werkt net als heroïne.

MEEST RECENT