Schandpaal van Lillo wordt gerestaureerd

Schandpaal van Lillo wordt gerestaureerd

Schandpaal van Lillo wordt gerestaureerd

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - De schandpaal van Lillo is weer in het bezit van het district Berendrecht-Zandvliet- Lillo. Antwerpse studenten restaureren de schandpaal.

Kasteel Lassonhof aan het Hoogeind staat te koop. Eigenaar Leo Cuypers probeerde al jaren geleden de stad Antwerpen te overtuigen de schandpaal aan zijn kasteel te komen halen. Dat lukte pas in 2007.

“Toen Lillo Kruisweg moest verdwijnen voor de havenuitbreiding, wilde mijn schoonvader Eduard Van de Poel de paal redden. Vlak voor de kruisweg van de kaart verdween, bracht hij hem mee naar het Lassonhof. Nu is hij op weg naar de plek waar hij thuishoort,” legt Leo Cuypers uit.

Studenten van de opleiding Conservatie & Restauratie van de Hogeschool Antwerpen staan in voor de restauratie. De paal wordt behandeld met een speciale coating die hem moet beschermen tegen graffiti.

Naast een archiefonderzoek zorgen 3D-beelden van andere schandpalen uit de regio ervoor dat geen enkel detail over het hoofd wordt gezien. Er wordt ook onderzoek gedaan naar sporen van verflagen op en rond het wapenschild. De restaurateurs gaan ervanuit dat kaken artistiek werden geschilderd of gepolychromeerd.

“We hopen dat hij in 2010 een vaste stek krijgt, maar we moeten rekening houden met het Masterplan Lillo. We gaan een beroep doen op de inwoners van Lillo om te zoeken naar de meest geschikte plek voor de schandpaal”, besluit districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen.

VDW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio