Frank Ceulemans vertelt in basisschool over WOI

Frank Ceulemans vertelt in basisschool over WOI

Frank Ceulemans vertelt in basisschool over WOI

Print
Schelle - Elk jaar is Frank Ceulemans rond Wapenstilstand te gast in de gemeentelijke basisschool van Schelle. Hij vertelt er de leerlingen van het vierde leerjaar over de Eerste Wereldoorlog.

Over de Grote Oorlog heeft de Schellenaar al heel wat opzoekingswerk verricht. Hij bracht ook al verschillende plaatsbezoeken. “Als vertegenwoordiger was ik een tijd veel op de baan in de Westhoek en kwam ik veel monumenten, kerkhoven en musea op mijn weg tegen. Je gaat er dan eens een boek over lezen en van het een komt het ander. Voor de KWB organiseerde ik in de streek een rondreis en zo kwam ook de school bij mij terecht. Ik sta er nu voor de vierde keer voor de klas”, zegt Frank Ceulemans.

De man ging zich nog meer in de materie verdiepen. Voor de kinderen maakte hij een drie uur durende presentatie met vooral veel foto’s.

“Om het voor de kinderen bevattelijk te maken. Foto’s spreken altijd tot de verbeelding. Ik probeer zo allerlei aspecten aan bod te laten komen en wil hen ook een aantal zaken meegeven die voor de meesten onder ons minder bekend zijn. Zoals het verhaal van de nationaliteiten. Dat Australiërs en Nieuw- Zeelanders kwamen meevechten, is genoegzaam bekend. Maar in totaal waren er zo’n vijftig nationaliteiten die samen aan het front hun leven waagden”, weet Frank.

“Al die culturen en religies, van Indianen over Chinezen tot Afrikanen, lagen naast elkaar in de loopgraven om samen te vechten. Als ik zie wat er tegenwoordig allemaal gebeurt, frappeert mij dat. Daarom wil ik dat ook aan de kinderen meegeven”, zegt hij.

Wie waren die mensen? Van waar kwamen ze? Het zijn vragen die hem bezighouden. Daarom trok hij ook al twee keer naar de streek van de Somme in het noorden van Frankrijk.

“Naast de grote, bekende kerkhoven vind je er ook kleine, onbekende, soms zelfs nauwelijks bereikbare begraafplaatsen. Als je goed rondkijkt, sta je versteld van al die nationaliteiten en kom je merkwaardige zaken tegen. Zoals een Marokkaans monument waarop ook gedenkplaatjes hangen van Armeniërs, Zweden - wat toen een neutraal land was! - en Joodse vrijwilligers in het Franse leger. Er liggen complete Chinese en Indische kerkhoven. Er waren hier toen zelfs Inuïts (eskimo’s, red.) en soldaten van de Fiji-eilanden. Dan vraag je je af: hoe kwamen zij in godsnaam in die oorlog terecht?”

BAR


Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio