"Oliereserves worden bewust overschat"

Oliereserves worden bewust overschat

"Oliereserves worden bewust overschat"

Print
Er zijn wereldwijd minder oliereserves dan nu wordt aangenomen. De mogelijke toekomstige olieproductie wordt overschat om paniek te vermijden en om de dominantie van de Verenigde Staten te vrijwaren.

Dat beweerde "een hooggeplaatst lid van het Internationaal Energie Agentschap" maandag anoniem in de Britse krant The Guardian.

Het het Internationaal Energie Agentschap (IEA) publiceert deze week zijn jaarverslag over de energie, de 'World Energy Outlook'. Volgens dat rapport kan de olieproductie van de huidige 83 miljoen vaten per dag opgevoerd worden naar naar 105 miljoen.

"Bang voor paniek"

Maar volgens de anonieme IEA-woordvoerder in The Guardian "denken veel leden van de organisatie dat zelfs een productieniveau van 90 of 95 miljoen vaten per dag onmogelijk zou zijn. Maar men is bang voor paniek op de financiële markten als de cijfers naar beneden toe worden bijgesteld."

Prijs daalt

De olieprijs zelf reageert niet op deze beweringen. Dinsdagvoormiddag daalde de prijs voor Brent-olie verder met 70 eurocent tot 76,50 euro per vat.

"Situatie heel slecht"

Een tweede anonieme bron bij het IEA, die maandag eveneens door The Guardian werd geciteerd, zegt ook dat er niet zoveel olie op aarde is als het IEA zelf beweert: "We hebben het hoogtepunt bereikt wat de aardolie betreft. Ik denk dat de situatie heel slecht is".