Obama schoffeert Israëlische premier Netanyahu

Obama schoffeert Israëlische premier Netanyahu

Obama schoffeert Israëlische premier Netanyahu

Print
Er zit een serieus haar in de boter tussen de Amerikaanse president Obama en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu. Maandagavond was Netanyahu te gast op het Witte Huis, maar nadien was er geen persconferentie, wat zeer uitzonderlijk is. Netanyahu vertrok bij manier van spreken langs de achterdeur.

Dit incident tekent de verkoelde sfeer tussen Israël en de VS. Door hardnekking joodse nederzettingen te blijven bouwen ondermijnt Israël de vredesinspanningen van de VS voor de regio.

Obama heeft Netanyahu gisteren even laten voelen dat de VS dat niet appreciëren. Normaal gezien krijgt een buitenlands staatshoofd op bezoek in Washington een uitnodiging om naar het Witte Huis te komen. Obama wachtte tot een uur voor de eigenlijke ontmoeting om Netanyahu een uitnodiging te bezorgen. Ook na de ontmoeting hield Obama het kort.

Drie zinnen

In een mededeling van amper drie zinnen maakte de Amerikaanse president zich er vanaf. "Er is gepraat over Iran en de vrede in de regio. De VS verbinden zich ertoe om de veiligheid van Israël te garanderen," dat was het ongeveer.

Netanyahu zou nadien in Washington een persconferentie geven, maar blies die af. Wellicht om vragen te vermijden over de bekoelde relatie tussen Israël en de Verenigde Staten.

(Foto: Archief, mei 2009)

MEEST RECENT