Belgische middenklasse aan het stelen

Belgische middenklasse aan het stelen

Belgische middenklasse aan het stelen

Print
Er wordt meer gestolen in de winkel. Verleden jaar zelfs 3,7% meer dan het jaar ervoor. De dief is ondertussen geen ordinaire loser meer. Zelfs de middenklasse steelt nu. Dat heeft volgens een studie van Checkpoint veel te maken met de crisis.

Het verlies door stelende klanten bij Belgische winkeliers bedroeg verleden jaar 377 miljoen euro.

Dit is een opvallend hoog bedrag. In verhouding zelfs het hoogste van Europa.

Professor Bamfield, de auteur van de studie van Checkpoint (leverancier van informatica-oplossingen voor de beveiliging) meent dat er een duidelijke link is tussen winkeldiefstallen en economische neergang.

Levensstijl in stand houden

”Er is zelfs een verandering merkbaar in het type dief. De dief schuift duidelijk op naar de middenklasse. Het gaat nu meer en meer om mensen die in de crisis hun vroegere levensstijl willen aanhouden terwijl ze hun inkomen zien verminderen.” Zelfs verse vleeswaren zoals biefstuk verdwijnen tegenwoordig onder de jas.

Eigen personeel steelt ook

Het gemiddeld bedrag bij een winkeldiefstal is in Europa ondertussen opgelopen tot 94 euro. Dit is 28% meer dan in 2007.

Belgische cijfers zijn niet beschikbaar. Het gemiddeld bedrag bij een diefstal door eigen personeel is opgelopen tot 1.858 euro.

.

Nu in het nieuws