"Twintig doden om twee opstandelingen te pakken"

De Indiase regering wil maoïstische rebellen met militaire middelen aanpakken, maar er klinken waarschuwingen: een gewapend conflict kan de arme en inheemse bevolking in het midden en oosten van het land hard raken.

wverhaert

"De regering lijkt de Sri Lankaanse aanpak, een militaire oplossing, te prefereren boven het Britse model van onderhandeling, dat blijvende vrede heeft gebracht in Noord-Ierland", zegt advocaat en mensenrechtenactivist Colin Gonsalves. "Het Sri Lankaanse model wil zeggen: je doodt twintig mensen om twee opstandelingen te pakken."

Brief

Prominente intellectuelen uit India en het buitenland schreven op 12 oktober een brief aan de Indiase premier Manmohan Singh, met het verzoek Operation Green Hunt (Operatie Groene Jacht) af te blazen. Green Hunt is de codenaam voor de stationering van 70.000 paramilitaire troepen in de zogenoemde Rode Corridor, die door delen van de staten Andhra Pradesh, Bihar, Chattisgarh, Jharkhand, Maharashtra, Madhya Pradesh, Orissa en West-Bengalen loopt.

De brief werd onder anderen ondertekend door auteur Arundhati Roy en Noam Chomsky. De briefschrijvers noemden het offensief van de overheid een poging om "democratisch en volksverzet tegen beroving en verarming" te smoren. Een stap die volgens hen bedoeld is om de weg vrij te maken "voor grote bedrijven en ongebreidelde exploitatie van de natuurlijke rijkdommen en de mensen" in de betreffende regio's.

De maoïsten, die de eerste boerenopstand tegen landheren leidden in 1967, danken hun aanhang aan de armoede op het platteland en de nood van de inheemse bevolking. De kaders van de Communistische Partij van India (Maoïstisch) (CPM), de politieke tak van de maoïsten, zou momenteel 20.000 mensen tellen.

MEER OVER India

Nu in het nieuws