Obama verspeelt krediet in islamitische wereld

De Amerikaanse president Barack Obama lijkt alle winst te verliezen die hij de voorbije tien maanden had geboekt in zijn relatie met de islamitische wereld. Dat heeft veel te maken met ontwikkelingen waarop de VS geen greep hebben, maar ook met een gebrek aan opvolging van zijn ambitieuze voornemens.

wverhaert

De voorbije maanden kwam er voor de VS veel slecht nieuws uit het Midden-Oosten en andere landen uit de islamitische wereld. In Pakistan kon de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bij haar bezoek vorige week vaststellen dat de anti-Amerikaanse gevoelens weer duidelijk toenemen. In Israël blijft premier Benjamin Netanyahu doof voor de Amerikaanse eis dat er een einde komt aan de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Uranium

De herverkiezing van de omstreden Afghaanse president Hamid Karzai doet verdere vragen rijzen bij de uitzichten voor de oorlog die de Verenigde Staten en hun bondgenoten voeren om het land te stabiliseren.

Iran wil maar niet instemmen met het door de VS gesteunde plan om de verrijking van uranium uit te besteden aan het buitenland. Een nieuwe reeks van verwoestende bomaanslagen in Irak doet vrezen voor een nieuwe opstoot van etnisch en religieus geweld in dat land, terwijl de Amerikaanse toenadering tussen de VS en Syrië stilgevallen lijkt.

Ontgoocheling

In de VS en in de islamitische wereld groeit de ontgoocheling over het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering in de regio. "Vooral in de Arabische wereld is er een algemene bezorgdheid dat de regering in geen enkel dossier resultaten boekt", zegt Chas Freeman, een voormalige VS-ambassadeur in Saoedi-Arabië.

"Er was een groot verschil tussen de manier waarop Obama als persoon werd bekeken en de regering als instelling. Maar stilaan begint Obama ook te lijden onder de negatieve indruk die de regio van de Amerikaanse regering heeft, in plaats van die gevoelens zoals vroeger te overstijgen."

MEER OVER Barack Obama