Diarree niet enkel dodelijk voor jonge kinderen

Diarree doodt jaarlijks 1,15 miljoen mensen ouder dan vijf jaar in Afrika en Zuid-Oost Azië . Dat is drie keer meer dan tot nog toe werd aangenomen. Uit een studie van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het vooral om jongeren en senioren gaat.

wverhaert

Tot nog toe werd het aantal doden door diarree ouder dan vijf jaar geschat op 380.000, maar dat cijfer blijkt nu dus een pak hoger te liggen. De studie moet nog gepubliceerd worden, maar de eerste resultaten werden al voorgesteld op een bijeenkomst van de Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group (FERG) in Zwitserland.

Malaria

De nieuwe schatting maakt ziektes die diarree veroorzaken bijna even dodelijk als malaria. Volgens gezondheidsorganisaties is de tragedie des te groter omdat de oplossingen relatief goedkoop en eenvoudig zijn. Door kleine verbeteringen aan de kwaliteit van voedsel, afvalwaterverwerking en hygiëne kunnen veel slachtoffers vermeden worden.

In ontwikkelingslanden bleek bijvoorbeeld dat twee bacteriën verantwoordelijk zijn voor de helft van de sterfgevallen door diarree. Beide bacteriën worden in verband gebracht met slechte afvalwaterverwerking.

Nu in het nieuws