Brits hof ziet groen gedachtengoed als religie

Een Britse rechtbank heeft beslist dat werknemers die ontslagen zijn omwille van hun groene bezwaren dezelfde bescherming genieten als werknemers die ontslagen worden om religieuze redenen.

wverhaert

Het verhaal begon toen Rupert Dickinson, de ceo van vastgoedgigant Grainger, op zakenbezoek in Ierland vaststelde dat hij zijn BlackBerry achtergelaten had op zijn bureau in Londen. Hij trommelde prompt een van zijn medewerkers op om een vliegtuig te nemen en de telefoon te komen brengen.

Het was de spreekwoordelijke druppel in een conflict dat al langer smeulde tussen de top van het bedrijf en Nicholson, hoofd Duurzame Ontwikkeling. Volgens Nicholson bleven de milieurichtlijnen van de firma dode letter en deden zijn oversten minachtend over zijn pogingen om daar iets aan te veranderen.

Religie

Nicholson werd in 2008 ontslagen, maar trok naar de rechtbank. In een opvallend vonnis besliste die rechtbankdat Nicholsons visie op het milieu zo belangrijk was dat ze dezelfde bescherming kan genieten als een religieuze overtuiging, en dat een arbeidsrechtbank daardoor bevoegd is. De voormalige werkgever van Nicholson voerde aan dat zijn groene overtuiging een "levensstijl" en politieke keuze is, maar de rechter was het daar niet mee eens.

"Een geloof in klimaatverandering die door de mens geproduceerd is, en de morele overtuiging die daarmee samenhangt, maken mogelijk een filosofisch geloof uit onder de wetgeving uit 2003 rond Religie en Geloof", stelde de rechter. Hij legt in het vonnis uit dat geloof in de klimaatverandering een politieke visie op wetenschap is, maar ook filosofisch kan zijn.

Volgens juridische experts zet het vonnis niet alleen de sluizen open voor allerlei andere rechtszaken over werknemers die om hun groene overtuiging ontslagen zijn, maar ook om andere overtuigingen, zoals de strijd voor dierenrechten, vegetarisme of feminisme.

Nu in het nieuws