Turf in Spaanse draslanden staat in brand

De Spaanse draslanden staan alarmerend droog. In het nationale park Tablas de Damiel, deel van de Unesco-biosfeer, staat de turf in de ondergrond in brand. De Europese Unie heeft Spanje om uitleg gevraagd.

wverhaert

Niet alleen de rook maar ook de geur is ondraaglijk. Het lijkt alsof er iets verbrand wordt dat niet hoort te branden. En dat is ook zo. Turf, de rijke bodem die zich gedurende duizenden jaren gevormd heeft, staat in brand in dit nationale park in de regio La Mancha, middenin het Spaanse binnenland.

Voor plaatselijke ecologisten komt het niet als een verrassing. De brand bewijst hoe verdroogd de draslanden zijn, zeggen ze. Van de twee rivieren die het park van water voorzien, is er een, de Guadiana, in 1986 al opgedroogd. De andere stroomt alleen in de winter als het geregend heeft. De oorzaak: duizenden putten die water aftappen om de landbouwambities van de regio te voeden.

Verdroogd land

De 81-jarige Julio Escuderos is geboren in het park en woont er nog steeds. Hij verdiende goed zijn boterham als visser, met zijn sloep zeilde hij tot zijn huis. Met de rieten manden die nu als decoratie in zijn huis hangen, ving hij zoetwaterkrabben.

Zijn ouders kweekten meloenen, granaatappels en tomaten in de zomer – in de winter stond er te veel water. Men kan zich vandaag moeilijk voorstellen dat de velden ooit onder water hebben gestaan.

Escuderos kijkt over het verdroogde land rond zijn huis en vertelt ons hoe het vroeger was. “’s Nachts kon je naar kikkers en vogels aan het water zitten luisteren, zoveel geluiden, nu is het stil”, zegt hij.

Beeld: Greenpeace

MEER OVER Spanje

Nu in het nieuws