Belgische bij genomineerden Europese actrice van het jaar

De Belgische Yolande Moreau is genomineerd voor Beste Europese actrice bij de Europese Film Awards 2009. De actrice/regisseuse dankt de nominatie aan haar rol in de film Séraphine. Eerder dit jaar kreeg Moreau hiervoor al een César.

kscherpenberg

Moreau neemt het op tegen Penélope Cruz, Charlotte Gainsbourg, Kate Winslet, Katie Jarvis en Noomi Rapace. Of de Belgische de award mag afhalen, weten we pas op 12 december. Dan worden de prijzen uitgereikt in het Duitse Bochum.

Voor de award van Europese Film van 2009 zijn zes films genomineerd: 'Slumdog Millionaire' van Danny Boyle, 'Das weisse Band' van Michael Haneke, 'The Reader' van Stephen Daldry, 'Fish Tank' van Andrea Arnold, 'Un Prophète' van Jacques Audiard en 'Lat den Rätte Komma in' van Tomas Alfredson.

Boyle, Haneke, Arnold en Audriard maken samen met Pedro Almodóvar ('Los Abrazos Rotos') en Lars von Trier ('Antichrist') kans om de award voor Europese regisseur van het jaar te winnen.

Scenario

Voor beste Europese scenarist van 2009 zijn het duo Jaques Audiard en Thomas Bidegain ('Un Prophète'), Simon Beaufoy ('Slumdog Millionaire'), Gianni di Gregorio ('Pranzo Di Ferragosto') en Michael Hanenke ('Das weisse Band') de kanshebbers.

De Europese acteur van het jaar wordt gekozen uit Moritz Bleibtreu, Steve Evets, David Kross, Dev Patel, Tahar Rahim en Filippo Timi.

Bekijk de trailer van 'Séraphine' dankzij YouTube:

Nu in het nieuws