Karel De Gucht: "Laat een vrouw Open Vld maar eens leiden"

Karel De Gucht vindt Gwendolyn Rutten de meest geschikte kandidaat om Open Vld te gaan leiden. De voormalige partijvoorzitter is ook niet te spreken over de kritiek die de partijgenoten nu uiten op het triumviraat Verhofstadt-De Gucht-Dewael.

jlenaerts

De Vlaamse liberalen zullen de komende weken een nieuwe voorzitter kiezen. Marino Keulen, Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten zijn de kandidaten. Rutten wordt tot het kamp-De Gucht gerekend, maar zelf wil ze daar niet over spreken. Nochtans kiezen de De Guchts openlijk voor haar. Jean-Jacques deed dat eerder al en zaterdag liet Karel De Gucht zijn voorkeur blijken.

"Persoonlijk denk ik dat Gwendolyn Rutten het meest geschikt is op dit ogenblik. Jong, maar veel ervaring in het politieke bedrijf. Een vrouw met een ruggengraat. En ook: het zou goed zijn dat de Vld nog eens geleid wordt door een vrouw", aldus De Gucht. Hij vindt wel dat de programma's van de drie kandidaten sterk overlappen.

Stemmen

De Europese Commissaris is niet te spreken over de kritiek die sommige kandidaten, zoals Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne, uitten op de vorige generatie van de partij: "De gedachte dat diegene die zich het hardste afzet tegen de vorige generatie de meeste kans op succes heeft, is een compleet idiote gedachte. Maar dat zal wel deel uitmaken van een reinigingsproces zeker?" De Gucht wees erop dat hij bij de verkiezingen voor het partijbestuur en de verkiezingen in juni meer voorkeursstemmen haalde dan "sommige mensen die nu kritiek hebben".

Quatsch

De Gucht liet ook weten dat hij zich niet aangesproken voelt door de mea culpa die Guy Verhofstadt enkele weken geleden sloeg en dat hij zijn analyse van de verkiezingsnederlaag niet deelt. Volgens de politicus is Open Vld voor een deel afgerekend op de financiële crisis en voor een ander deel omdat zijn partij de enige was die durfde zeggen wat er moest gebeuren, maar daarin niet gevolgd werd.

"In zo'n negatieve context heb je absolute stemmentrekkers nodig om dat te repareren. En die hadden we niet in Vlaanderen. De Europese lijsttrekker - Verhofstadt - is doelbewust weggebleven uit dat gebakkelei. Omdat hij ook wel wist dat daar het politieke en electorale risico lag. Dat zijn de echte redenen voor onze verkiezingsnederlaag en al de rest is quatsch", aldus De Gucht.

MEER OVER Guy Verhofstadt

Nu in het nieuws