Papa Wickmayer: "Alles is in één ruk weggeveegd"

Marc Wickmayer, vader van tennister Yanina, heeft voor het eerst gepraat over de schorsing van zijn dochter. "Van die dopingstempel raakt ze nooit meer af. Dit is gewoon verschrikkelijk", zei hij al huilend.

jlenaerts

Marc en Yanina vliegen zondag terug uit Bali. De 20-jarige tennister was aan de slag op de B-Masters, maar moest door haar schorsing het toernooi vroegtijdig verlaten. Wickmayer werd één jaar geschorst omdat ze haar whereabouts niet zorgvuldig had ingevuld.

Malisse

Vader Marc reageerde in Het Laatste Nieuws voor het eerst op de hetze: "Dit is verschrikkelijk. Niemand begrijpt het. Ze kunnen ook niet toegeven dat dat whereabouts-systeem niet goed werkt, anders is de WADA-code om zeep."

"Het probleem is ook zo dat onze zaak samen met die van Xavier Malisse werd behandeld. Hij miste wel een dopingcontrole. Dat verzwaarde de hele zaak en zorgde voor die zware sanctie." "Wij hebben overal controles gehad, ook van het ITF en de WTA, maar nog nooit hebben we problemen gehad. En nu dit. Wij zijn misschien in de fout gegaan, maar zij ook, hé. Zo gaat België dus om met zijn topsporters", aldus Marc Wickmayer.

Kapot

"Ze mogen trots zijn in Vlaanderen. Ze zijn erin geslaagd om mijn dochter helemaal te breken. Ze had haar weg gevonden in de sport en dat hebben ze haar nu afgepakt." Vader Wickmayer is ook hard voor Bart Meganck, de voorzitter van het Vlaams Doping Tribunaal: "Zo één ambtenaar maakt je kapot. Ik heb zijn foto gezien op internet. Kan die mens goed slapen? Heeft hij nog een zuiver geweten?"

Marc Wickmayer kan zijn tranen niet bedwingen als hij praat over de carrière van zijn dochter. "Het TAS? We gaan dat zeker doen, maar zal dat helpen? Van die dopingstempel raakt ze nooit meer af. Alles is in één ruk weggeveegd. Ik ga het Yanina ook niet aandoen om weer beginnen te spelen op kleine toernooitjes."

MEER OVER Xavier Malisse

Meer sportnieuws