Pasgeboren baby huilt in moedertaal

Pasgeboren baby’s zouden tijdens het huilen de intonatie van hun moedertaal overnemen, zo blijkt uit onderzoek. “Een pasgeborene probeert onmiddellijk een band met de moeder te creëren door haar te imiteren”, aldus professor Kathleen Wermke in The Journal of Current Biology.

jlenaerts

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van Würzburg, in de Duitse deelstaat Beieren. bij zestig gezonde baby’s. Daarvan werden er dertig geboren in Franstalige gezinnen, de andere helft in Duitstalige. Het gehuil werd geregistreerd op het moment dat de baby’s drie tot vijf dagen oud waren.

Intonatie

Het geluid dat een ongeboren kind in de baarmoeder opvangt, is vergelijkbaar met het geluid dat volwassenen waarnemen als ze een gesprek aan de andere kant van een gesloten deur horen. Zo verklaren de onderzoekers hoe een ontwikkelde embryo de basis legt om het ritme en de melodie van de moedertaal dusdanig snel over te nemen. Eerder onderzoek stelde dat pasgeboren kinderen pas vanaf hun twaalfde levensweek klinkerklanken kunnen nabootsen.

Professor Wermke beweert nu dat kinderen veel sneller elementen van de moedertaal overnemen, zoals de intonatie. De Franse baby’s uit het onderzoek begonnen stil te huilen en gingen in crescendo harder huilen, terwijl de Duitse baby’s precies het tegenovergestelde deden.

“Een Duitse moeder beklemtoont bijvoorbeeld de eerste lettergreep van het woord ‘papa’, terwijl een Franse moeder de laatste lettergreep beklemtoont. Dat patroon komt ook terug in langere zinnen”, verklaart cognitief specialiste Angela Friederici.

PiJo

NIET TE MISSEN