"Legervakbonden beledigen Defensieminister Pieter De Crem"

De legervakbonden mogen geen pamfletten in de kazernes verspreiden. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zou beledigd zijn door hun slogan "Stop de CREMinaliteit".

jlenaerts

"Vrijdag hebben we bericht gekregen dat de legerleiding zich verzet tegen de verspreiding van onze affiches omdat het zogezegd geen bericht van algemeen belang is. Officieus wordt ons gezegd dat de hoge militairen vallen over de slogans aan het adres van de minister, die volgens hen beledigend zijn", zei ACOD-secretaris Dirk Deboodt in Het Nieuwsblad.

Crembo

ACOD, ACV en VSOA, drie van de vier legervakbonden, roepen met het bewuste pamflet op om op 15 november te betogen tegen de hervormingsplannen van De Crem. Naast de slogan "Stop de CREMinaliteit" staat er ook "Wie gelooft Crembo nog?" te lezen.

De vakbonden zijn niet te spreken over de reactie van de legerleiding en noemen de beslissing "kinderachtig" en "verregaand". "Zelfs de zoon van De Crem maakt tekeningen met als titel 'Crembo'. In interviews heeft de minister al laten weten eigenlijk een beetje fier te zijn op zijn bijnaam", aldus Deboodt.

Ongenoegen

Militairen die het pamflet toch in de kazerne ophangen, riskeren een tuchtmaatregel. Ondanks het verbod op de affiche zijn de vakbonden zeker dat de militairen niet zullen wegblijven tijdens de betoging: "Daarvoor is het ongenoegen te groot."

Het kabinet van minister De Crem wist naar eigen zeggen niets af van het "publicatieverbod".

MEER OVER Pieter De Crem

Nu in het nieuws