Vanackere wil geen minimale dienstverlening bij treinstakingen

Minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V) verklaart dat hij geen voorstander is van een minimale dienstverlening bij treinstakingen.

kscherpenberg

Na de 24-urenstaking bij het spoor donderdag, werd de roep om die dienstverlening nog maar eens luider. Niet alleen de reizigers zijn voorstander, maar ook N-VA en sp.a. Vanackere vreest echter chaos door overvolle perrons en vechtpartijen om zitplaatsen

"In elke richting zou er dan om het uur een trein moeten rijden. We zouden dat eens moeten proberen. Veel pendelaars zouden vermoedelijk smeken om dan toch maar volledig te staken. Zo'n regeling is een garantie voor chaos."

Voorts heeft de CD&V-er ook morele bezwaren. "België heeft een lange traditie van sociaal overleg. Daar mogen we niet zomaar aan voorbijgaan."

Lees ook: Treinverkeer komt langzaam weer op gang na staking

In Europa zijn de spoorwegen doorgaans ofwel verplicht tot een minimumdienst bij stakingen, ofwel mogen ze niet staken. Een volledig overzicht van de minimumdienst bij stakingen van overheidsdiensten vindt U op de expertensitevan John De Wit.

MEER OVER NMBS

Nu in het nieuws