1 / 2

"Yanina is helemaal gebroken"

De schorsing van één jaar voor Yanina Wickmayer en Xavier Malisse zet bij velen kwaad bloed. Wickmayer zelf is helemaal kapot van de zware straf. Dat laat haar ex-coach Ann Devries weten.

ikerremans

Donderdagnacht belde Devries nog met Wickmayer in Bali. "Yanina was er helemaal kapot van, ze deed niets anders dan wenen, wenen en wenen", vertelt Devries.

Lees hier: Malisse en Wickmayer één jaar geschorst

'Alles kwijt'

"Wat wil je: 's nachts, zo ver van huis en dan zo'n zware straf krijgen. Veel te zwaar voor iemand die niet op doping betrapt is."

"Plots is ze alles kwijt: al wat ze bereikt had door hard te werken. Over een jaar is ze al haar WTA-punten kwijt en moet ze van nul opnieuw beginnen. Logisch dat je dan kapot bent. Ze was helemaal gebroken."

"Yanina zal waarschijnlijk wel terugvechten, maar de vraag is hoeveel iemand mentaal aankan."

Niks meer te pleiten

Ook Johny Maeschalck, de advocaat van Malisse en Wickmayer, reageert zeer ontgoocheld. "Ik stel vast dat drie keer in de fout gaan zonder meer leidt tot een sanctie. Er valt dus niks meer te pleiten."

"Het decreet voorziet een straf tussen één en twee jaar. Mijn cliënten hebben dus een minimumstraf gekregen waarbij uitstel niet meer mogelijk is. Het beroep kan enkel in Lausanne behandeld worden en niet in eigen land noch eigen taal. Ga maar eens aan drie internationale rechters een Vlaams decreet uitleggen."

Dopingcontrole

Wickmayer, die de B-masters in Bali ondertussen verlaten heeft, heeft drie inbreuken gepleegd tegen het systeem van de whereabouts, het doorgeven van de verblijfsgegevens.

Malisse ging twee keer in de fout en miste één dopingcontrole. Beide tennisspelers testten dus niet positief, maar drie inbreuken staan daarmee wel gelijk.

MEER OVER Xavier Malisse

Meer sportnieuws