Enkel gedetineerden uit Vlaanderen en Brussel naar Tilburg

De overplaatsing van 500 gedetineerden naar Nederland lost het probleem van de overbevolking in de Belgische gevangenissen maar deels op. Vandaag hebben 1.927 gedetineerden geen bed in hun cel.

kscherpenberg

In de luxe gevangenis van het Nederlandse Tilburg zal enkel plaats zijn voor gevangenen uit Vlaanderen en Brussel, niet uit Wallonië. Dat zorgt voor wrevel over de taal- grens. “Te ver voor familieleden die op bezoek willen gaan”, geeft justitie als uitleg.

Wie wel een eenpersoonscel met microgolfoven, koelkast en spelcomputer krijgt, staat nog niet vast. “Volgens het akkoord met Nederland mogen het geen vluchtgevaarlijke gedetineerden zijn, ze moeten veroordeeld zijn tot een lange straf en niet agressief zijn”, zegt Laurent Sempot van het ministerie van Justitie.

In Vlaanderen is de gevangenis van Antwerpen momenteel de meest overbevolkte met 709 mannen en 50 vrouwen terwijl er in totaal maar plaats is voor 413 gedetineerden. Aangezien het hier om een arresthuis gaat, verhuist niemand naar Tilburg. Wel naar andere strafinrichtingen waar gedetineerden vertrekken zodat daar plaatsen vrijkomen.

TG

Nu in het nieuws