Vijf moordenaars vrij door overvolle agenda assisen

Vijf mannen die mogelijk een moord op hun kerfstok hebben, lopen zomaar vrij rond. Dat komt doordat de agenda van het Brusselse gerecht overvol zit.

kscherpenberg

Het vijftal kan dus niet tijdig voor het hof van assisen gebracht worden. Assisen heeft zijn handen nu namelijk meer dan vol met het proces tegen Habran (bis), de zaak-Leopold Storme en het dossier rond de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen. Die processen beloven bovendien nog eens extra lang te duren.

Donderdag nog werd de 28-jarige Laurent Maton vrijgelaten door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. De man wordt nochtans beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Hij zou haar vorig jaar gewurgd hebben.

Maton zou voor eind volgend jaar niet berecht kunnen worden door die volle agenda. Ons land riskeert een veroordeling door Europa als het aangehouden moordverdachten te lang op hun proces laat wachten.

Onbegrijpelijk

Bij het assisenhof van Antwerpen en Limburg kunnen ze deze beslissing van de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling niet begrijpen.

"Het is een zeer vreemde oplossing voor een overvolle agenda en een heel spijtige zaak, vooral voor de familie van de slachtoffers", reageert woordvoerder Ben Zajtman.

Zaken tegelijk

"Er moeten toch andere oplossingen mogelijk zijn dan de vermoedelijke moordenaars gewoon vrij te laten. Wij kunnen twee zaken tegelijkertijd laten doorgaan. We hebben immers zalen ter beschikking in Tongeren en in Antwerpen. En we zijn zelfs nog aan het zoeken naar een derde zaal. Het vergt uiteraard heel wat financiële middelen om zaken tegelijk te laten doorgaan, maar uiteraard veel liever dat dan de beschuldigden vrij te laten."

Nu in het nieuws