Hangjongeren boezemen bewoners angst in

Het centrum van Aartselaar kreeg deze week opnieuw te maken met vandalisme: inbraken in auto’s en huizen, graffiti op ruiten en gevels,... Ook de dienstwagens van het gemeentepersoneel werden deze week aangepakt.

ikerremans

Vakantieperiodes zijn voor een aantal bewoners van het dorpscentrum van Aartselaar een periode van angst en ergernis. Hangjongeren zorgen dan steevast voor overlast. In hun vraag naar meer politiecontrole en een harder optreden krijgen de bewoners nu ook steun van het gemeentepersoneel.

Anoniem wil het personeel graag zijn frustraties kwijt. “Wij hebben vaak af te rekenen met vandalisme aan onze dienstwagens. Ons gemeentemagazijn ligt aan de Carillolei. Vlak daarnaast ligt een openbare parking waarop sommige van onze voertuigen staan. Deze week werd tweemaal schade toegebracht. Dinsdagnacht werd het portier van een van de wagens opengewrikt en de brandblusser leeggespoten. Het is elke ochtend spannend om te zien of onze wagens nog wel rijden en hoe ze eruit zien.”

Buren aan het Laar kennen het probleem maar al te goed, maar willen ook geen van allen met hun naam in de krant. “Vorig jaar was het vooral vandalisme in de vorm van vuil tegen de gevels en in brievenbussen. Later volgde een reeks stukgestoken autobanden. Iedereen weet dat het Chirolokaal en de oude pastorie in brand werden gestoken door jongeren die zich verveelden. Ook in de lokalen van en aan de muziekschool wordt te pas en te onpas ingebroken. Met het omvormen van onze politie tot een Hekla-zone voelen we ons echt aan ons lot overgelaten”, is de algemene reactie.

Namen

Dirk Fonteyene, woordvoerder van de politie en vroeger zelf in Aartselaar als korpschef actief, spreekt deze bewering tegen. “We hebben weet van hangjongeren, maar het feit dat ze ergens staan of zitten is op zich geen misdaad. We hebben wel hun namen en we hebben steeds daders kunnen oppakken wanneer overtredingen werden begaan.”

“Zo zijn de daders van de brandstichtingen gevat, net zoals nu met het vandalisme op de parking aan de Carillolei en achter het cultureel centrum. Bij dit laatste feit danken we een attente burger die een goede persoonsbeschrijving kon geven.”

Jef WIJCKMANS

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio