Bond verwacht verlies van 1 miljoen

De bond zal de mooie winst van 2,038 miljoen euro van vorig seizoen deels moeten aanwenden om het tekort van dit seizoen te dekken. Vooral het ontbreken van een grote internationale thuiswedstrijd ligt aan de basis van het tekort voor 2009-2010. “Er wordt géén nieuwe inspanning van de clubs gevraagd”, verzekert penningmeester Germain Landsheere.

kscherpenberg

“We verwachten voor het huidig seizoen een verlies van zo’n 1 miljoen euro”, aldus Landsheere. “De reden is simpel: buiten België–Turkije van een maand geleden hebben we geen grote thuiswedstrijden. België–Hongarije en België–Qatar zijn sportief gezien noodzakelijke interlands, maar kosten meer dan ze opbrengen. Maar goed, dankzij het egalisatiefonds kunnen we die put aan."

"Er komen zeker geen nieuwe besparingen of verhoogde bondstaksen. Dat hebben we vorig seizoen eenmalig doorgevoerd, maar wat mij betreft blijven die de volgende tien jaren op hetzelfde niveau.”

Hopen op WK-kleppers

Volgens Landsheere zit de bond financieel op de goede weg. “Al zal voor de komende jaren veel afhangen van de loting voor de voorronde van het EK 2012. Als we Rusland of Oekraïne als reekshoofd loten, is dat niet lucratief. Het is hopen op kleppers als Frankrijk, Engeland of Duitsland.”

Enkele overige verliezen:

Ontslag Vandereycken: 428.784 euro Het budget voor bondstrainers en -dokter steeg vorig seizoen met maar liefst 31% naar 1.360.011 euro (+ 428.784 euro). ‘Volledig voor rekening van de afwikkeling van het contract met René Vandereycken’, staat in het financieel verslag te lezen. “Een onvoorziene uitgave”, aldus Landsheere.

Schrapping Geel en La Louvière: 34.389 euro Het verdwijnen van Geel en La Louvière betekende een aderlating, want de bond had 20.046,55 euro tegoed van Geel en 14.342,62 euro van La Louvière. Het totaal aan oninbare schuldvorderingen bedroeg zelfs 62.361 euro. Toch hoopt de bond nog een deel te recupereren.

Steven TUYLS

MEER OVER Rode Duivels

Meer voetbalnieuws