"Jonge agenten hebben meer discipline nodig"

Jan Schonkeren, het hoofd van de liberale politievakbond, is de houding van de jongere agenten meer dan beu. Ze zouden onvoldoende beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben.

kscherpenberg

"Ze botsen veel te vaak met deontologische regels", aldus Schonkeren. "Of erger nog: met het gerecht. De politie heeft dringend nood aan meer discipline."

"Natuurlijk scheer ik niet iedereen over dezelfde kam, maar ik lees te vaak berichten over jonge agenten die met het gerecht in aanraking komen. Dat ondermijnt het gezag van álle agenten."

"Normen en waarden"

Schonkeren vertegenwoordigt als hoofd van de liberale vakbond VSOA-Politie ruim 14.500 politiemensen. Eerder deze week werd hij gehoord in de Kamer- en Senaatscommissie Binnenlandse Zaken, waar de politiehervorming besproken werd.

Lees ook: Vakbonden: "Politiehervorming mislukt"

"Die jonge agenten zijn natuurlijk allemaal producten van hun tijd. De normen en waarden zijn anders dan enkele decennia geleden. Dat begrijp ik wel. Maar de regels zijn er om gerespecteerd te worden. Zeker door agenten, want die moeten een voorbeeld zijn. Ik stel vast dat het aantal tuchtdossiers zich opstapelt. Sommige jonge agenten denken dat ze zich zomaar alles kunnen veroorloven. En als hun oversten dan optreden, zijn ze nog verbaasd ook. Dan vinden ze niet dat ze iets fouts hebben gedaan."

Comité P

De politiescholen moeten het probleem aanpakken, vindt Schonkeren. "De opleiding is te veel op het sociale gericht. Terwijl de politiescholen absoluut ook op discipline zouden moeten hameren."

De vakbondsman beseft dat zijn kritiek niet overal even hartelijk ontvangen zal worden. Hij wijt de forse toename van klachten tegen agenten ook aan de grotere naambekendheid van het Comité P, dat de politiediensten controleert.