Mindervaliden mogen niet meer met auto op kerkhof

Print
Lier - Wie slecht te been is, mag de begraafplaats Kloosterheide niet meer met de auto oprijden. De grafmaker mag dat van het schepencollege niet meer toestaan.

De verplichting om het stedelijk reglement op de begraafplaatsen strenger toe te passen, komt er na een vraag van onafhankelijk raadslid Jenny Van Damme. "Eind september gaf de grafmaker de toelating aan iemand om met zijn auto het kerkhof op te rijden, omdat die een zwaar stuk aan een graf moest gaan leggen. Volgens de toezichter staat hij dat wel meer toe, zeker aan andersvaliden en wie slecht te been. Een agente van de Lierse politie stuurde de man terug, toelating van de grafmaker of niet. We kennen allemaal de agente is kwestie en weten hoe 'vriendelijk' ze de mensen kan bejegenen", vertelt Van Damme.

Toch had de agente het bij het rechte eind. "De toegang tot de begraafplaatsen is onder meer verboden voor auto's, uitgezonderd lijkwagens en volgwagens bij een begrafenis natuurlijk. Op inbreuken staan politiestraffen", antwoordt burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld). "Wat de grafmaker deed, was goedbedoeld, maar kan niet volgens het reglement. Dit werd de grafmakers ondertussen meegedeeld. Burgers die slecht te been zijn, moeten gebruikmaken van de rolstoel die bij het afscheidscentrum aanwezig is."

De burgemeester wil dus dat het reglement streng wordt toegepast. Toch zagen we haar in september zelf met haar wagen het kerkhof oprijden.

CHRIS VAN ROMPAEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio