Geestelijke vader Jommeke Jef Nys (82) overleden

Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, is overleden. Hij werd 82 jaar.

ikerremans

Jef Nys maakte in totaal meer dan 300 Jommekes. Na meer dan 50 jaar was hij nog steeds nauw betrokken bij het maken van de strips. Het manneke met het strooien dakske is een van de populairste stripfiguren van België.

Teken het rouwregister!

Toekomst

"Jef wilde dat Jommeke hem zou overleven, dus wij zullen Jommekes blijven maken",zegt Alexis Dragonetti van Ballon Media, de uitgever van de Jommekestrips.

"Onze medewerkers werken al verschillende jaren heel intensief met Jef samen en weten dus perfect in welke lijn ze Jommeke moeten verderzetten. Er is ook een Jommekescharter waar duidelijk instaat wat er wel en niet met Jommeke mag gebeuren en die zullen we dan ook strikt volgen."

Talent

Jef Nys is geboren in Berchem op 30 januari 1927, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Wilrijk. Hij heeft gestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij bleek een ongelooflijk tekentalent.

Zijn carrière als cartoonist en stripauteur krijgt een flinke boost als hij de winnaar wordt van een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. De eerste stripverhalen verschijnen in Het Handelsblad in 1948.

300 strips

In 1955 stelt hij voor het eerst zijn geestelijke zoon Jommeke voor in het parochieblad Kerkelijk Leven. Wekelijks maakte hij daar een strip rond Jommeke. Na enkele jaren publiceerde Nys Jommeke ook in de krant Het Volk.

De eerste echte strip rond Jommeke was de 'Jacht op de voetbal'. Daarna zouden nog meer dan 300 strips volgen. Na Suske en Wiske is Jommeke de populairste stripfiguur van België.

Jef Nys wordt zaterdag begraven in Wilrijk. Lees ook: Wilrijk rouwt om Jef Nys

Onze vliegender reporter trok naar de Antwerpse academie en vroeg een eerbetoon aan de studenten.

Vastgoed

Jobs in de regio