Dienstencheques populairst in Vlaanderen

Het gebruik van dienstencheques is veruit het populairst in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die senator Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) heeft opgevraagd.

ssimons

Het afgelopen anderhalf jaar (januari 2008-juli 2009) werden in ons land 115.483.924 dienstencheques verkocht. Vlaanderen nam daarvan 72.916.343 voor zijn rekening, oftewel 63%. Voor Brussel is dat 13% en Wallonië 24%. De provincie Antwerpen trekt de kop, onmiddellijk gevolgd door de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

Opmerkelijk is wel dat, in verhouding tot het bevolkingsaantal, de provincie Antwerpen heel wat minder gebruik maakt van dienstencheques en dat dit bij de provincie West-Vlaanderen net omgekeerd is.

Prijsstijgingen

Ook de invloed van de recente prijsstijgingen is duidelijk in de cijfers merkbaar. De verkoop van dienstencheques piekte telkens in de maand voor er een prijsstijging werd doorgevoerd, tot het dubbele van de maanden daarvoor. Na de verhoging viel de verkoop dan weer enkele maanden terug met meer dan de helft.

Vankrunkelsven: “De cijfers tonen aan dat vooral Vlaamse gezinnen gebruik maken van de dienstencheque en dat gezinnen toch gevoelig zijn voor prijsverhogingen. Het feit dat zij extreem anticiperen op een volgende prijsverhoging, maakt dat zij prijsbewust omgaan met de aankoop van dienstencheques. Een verhoging teveel zou wel eens het einde van het succes van dienstencheques kunnen betekenen.”