Vandalisme in Bloemekensgang

Terwijl de vorige gesneuvelde ruit nog niet hersteld was, sloegen vandalen afgelopen weekend alweer twee raampjes in van Bistro Danina in de Bloemekensgang. De uitbater is de overlast beu.

jvandermosten

De anders zo pittoreske Bloemekensgang zag er afgelopen zaterdag niet al te best uit. Namen op de muren, krassen in de spiegels en twee ingeslagen ruiten bij Bistro Danina. “Dat is niet de eerste keer”, vertelt Marc Noorthoek van Danina die net een jaar de zaak uitbaat.

“Ik kan wel honderd dingen opnoemen die hier gebeuren: drugs gebruiken, drugs dealen, het bord vooraan krombuigen, spuwen op de auto’s die naar de garageboxen rijden. Een keer stond er een jongere te plassen op mijn wagen. En na een vechtpartij hebben wij eens andermans bloed van onze muur kunnen schrobben. Nu staan de muren volgeschreven met namen, terwijl ze drie weken geleden nog zijn opgeschilderd. Pure criminaliteit is het.”

Kursaal

Volgens de uitbaters is het vandalisme erger geworden sinds de toegang van het Kursaal werd dichtgetimmerd om de sloopwerk zaamheden van Brepols te verhullen. “Sindsdien komen de jongeren die daar zaten, onder onze overkapping zitten. Met vijftien tot twintig 14- tot 18-jarigen komen ze hier samen na school. En omdat wij de eerste zaak zijn, krijgen wij de meeste overlast te verduren.”

Met drie naar buiten

“De politie zegt dat ze niets kan doen, omdat jongeren het recht hebben om rond te hangen. Van mij mogen ze dat ook gerust doen. Maar dan mogen ze niet spuwen of drugs gebruiken. Wij gaan hier altijd met zijn drieën naar buiten om sterker te staan. Maar onze klanten hebben ook schrik, en dat is veel erger. Eén keer hebben ze elke vrouw die passeerde op haar kont geslagen. Zoiets vormt een bedreigende situatie.”

Marc heeft de jongeren al wel eens gewezen op het drugsgebruik. “Als je hen aanspreekt, gaat de helft gewoon weg. Maar de andere helft blijft en wordt steeds agressiever. Deze situatie gaat een keer escaleren. Ik ben een heel rustige mens, maar als ze op me spuwen, slaan de stoppen een keer door. En dan worden zij als slachtoffer beschouwd.”

Marian MICHIELSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio