Oplichter Spaanse vakantiehuisjes opgepakt

Een 41-jarige Nederlander die meer dan 130 Belgische toeristen heeft opgelicht, werd door de Spaanse politie bij de kraag gevat in Guardamar, bij Alicante. Met de oplichting is bijna een miljoen euro gemoeid. Nederland vraagt zijn uitlevering.

wverhaert

De gedupeerden boekten via de website Villaspanjehuren.nl een vakantiewoning in Spanje. Voor de huur van het verblijf werd een bedrag van ruim duizend euro betaald. Het geld werd overgeboekt naar een bankrekening van het bedrijf Villa Spanje Huren, gevestigd aan de Koldingweg in Groningen.

Ruim 500 gedupeerden

Toen de eerste vakantiegangers naar Spanje afreisden, bleek al snel dat het vakantieadres niet bestond of aan derden was verhuurd. Nadat de politie via de media een waarschuwing had verspreid en melding had gemaakt van de oplichting, kwamen steeds meer benadeelden zich melden bij de speurders.

Lees ook: Vakantiegangers boeken fictieve vakantiewoning via website

"Inmiddels hebben ruim 500 benadeelden aangifte gedaan van oplichting door de eigenaar van het bedrijf", luidt het bij de politie van Groningen. Meer dan 130 slachtoffers zijn afkomstig uit België.

Guardamar

Agenten kwamen de man uit Arnhem op het spoor na een intensief onderzoek van ruim drie maanden. Begin juli viel de politie binnen in het bedrijfspand. Daar werd de aanwezige administratie en een computer in beslag genomen en een 47-jarige man uit Arnhem aangehouden. De Arnhemmer wordt verdacht van betrokkenheid bij de oplichting.

In eerste instantie werd verondersteld dat de 41-jarige man in Azië zou zijn ondergedoken. Via contacten van de verdachte werd echter vastgesteld dat hij in de omgeving van Alicante verbleef. Toen bleek dat zijn contact voor een bezoek naar Spanje was vertrokken, werd de Spaanse politie gealarmeerd. Die rekende de man donderdagmiddag in op een adres in Guardemar.

Uitlevering

Het Openbaar Ministerie in Nederland zal een verzoek tot uitlevering doen bij de Spaanse autoriteiten. Hoe snel de verdachte in Nederland zal aankomen, hangt ondermeer af van de medewerking van de verdachte. Zodra hij in Nederland arriveert, wordt de verdachte door de politie gehoord over zijn betrokkenheid bij de oplichtingzaken.

Belgische gedupeerden

De familie Pousset-Smets uit Bilzen had via de website een villa voor zes personen gehuurd in Platja de Fornells. Kostprijs, na een korting van 25 procent, bedraagt 1990,25 euro. “Ik had het aanbod op de zoekertjessite Kapaza.be gezien. Een vakantie in een eigen villa met zwembad, dat leek ons wel wat”, zegt Marc Pousset (37).

“Voor alle zekerheid heb ik gecheckt of het btw-nummer bestond. Dat klopte, er was dus geen reden meer om het zaakje niet te vertrouwen.” Zijn vrouw Francine Smets (38) is heel erg teleurgesteld. “Ik heb voor onze boeking telefonisch contact gehad met een vriendelijke dame. Ze werd wel boos toen ik vroeg hoe we konden checken dat het bedrijf wel degelijk bestond.”

1.000 euro voorschot

Francine en Marc betaalden 1.000 euro voorschot. “Dat bedrag zien we wellicht nooit meer terug. Ik ben blij dat we het hele bedrag - 1990,25 euro - niet betaald hebben. Ik vind het vooral spijtig voor onze kinderen die uitgekeken hadden naar de vakantie in Spanje. Dat valt allemaal in het water. Het enige positieve is dat we weten dat we niet naar Spanje moeten rijden. Daardoor sparen we de benzine en tol uit”, aldus Marc.

Het gezin heeft klacht ingediend bij de politie. Net als Mustafa Demirsatan (26) uit Hasselt die ook slachtoffer is geworden van de oplichting.“Ik had voor half juli een appartementje voor vier personen geboekt in Rosas, aan de Costa Brava. De 345 euro zijn we kwijt, daar ben ik zeker van.