280 miljoen euro Europees geld voor melkboeren

Europees Commissaris voor landbouw Mariann Fischer Boel (foto) wil 280 miljoen euro vrijmaken voor de melksector. Boel kondigde dat maandagmorgen aan voor de vergadering van de Europese landbouwministers in Luxemburg.

ghouben

De vergadering in Luxemburg baadt in een gespannen sfeer. In de stad zijn ongeveer 1.000 tractoren van boze melkboeren die voor de zoveelste keer protesteren tegen de lage melkprijzen. Ongeveer honderd Belgische politiemensen staan vandaag hun Luxemburgse collega's bij tijdens het protest van melkveehouders. Volgens de melkveehouders is er meer politievolk aanwezig dan boeren.

Over de precieze besteding van de 280 miljoen euro is het laatste woord nog niet gezegd. De nieuwe steunmaatregel moet bovendien nog groen licht krijgen van het Europees parlement.

De steun voor de sector komt tegemoet aan de vraag van 21 Europese landen, waaronder België. Er werd al maanden aangedrongen op maatregelen om de melkboeren uit de diepe crisis te helpen. Voornaamste probleem is de lage melkprijs door overproductie.