Huisartsen niet klaar voor gratis griepvaccins

De huisartsen zijn nog niet klaar voor de gratis vaccinatie van risicopatiënten tegen Mexicaanse griep. Die start over twee weken.

ghouben

“Er blijft onduidelijkheid over registratie en verloning”, zegt Jos De Smedt van huisartsenvereniging Domus Medica.

Start vandaag

Vandaag start in het hele land de eerste fase van de vaccinatiecampagne. Ongeveer 500.000 vaccins worden daarvoor deze week aangeleverd.

“Het medisch personeel kan zich op vrijwillige basis laten inenten. Ook gehospitaliseerde patiënten die extra risico lopen komen in aanmerking. De globale groep risicopatiënten komt dan aan bod vanaf 1 november via de huisarts”, legt griepcommissaris Marc Van Ranst uit.

Hoogrisicopatiënten?

Bij de huisartsen is er onduidelijkheid over hoe die gratis vaccinatiecampagne moet gebeuren. “De Waalse artsen en een aantal Vlaamse dokters weigeren te registreren. We weten evenmin hoeveel vaccinaties nodig zijn en of we hoogrisicopatiënten vervroegd mogen inenten”, zegt dokter De Smedt.

Het verplichte registratiesysteem zou nog niet op punt staan en de verloning die de huisarts moet krijgen voor het inenten van de risicopatiënten, is blijkbaar nog niet bepaald.