59% stemt tegen Lange Wapper, 40% stemt voor

De stemmen van het Oosterweelreferendum zijn geteld. 59,24% van de Antwerpenaren stemde nee, 40,76% stemde ja. Een duidelijke meerderheid stemde dus tégen het BAM-tracé met Lange Wapper.

jvandermosten

Er werden 78.955 nee-stemmen geteld, 54.333 ja-stemmen en 1.573 ongeldige stemmen (totaal: 134.861). De stemmen werden verwerkt door 56 tellers in 280 telbureau's.

34 procent

De opkomst voor het referendum bedroeg ongeveer 34,75%, wat dus neerkomt op 134.861 Antwerpenaren. De volksraadpleging was enkel geldig als minstens 10 procent van de Antwerpenaren (47.091) kwam opdagen. Rond 15 uur werd al duidelijk dat dat het geval was.

De definitieve uitslag kwam rond 18 uur het Felixpakhuis in Antwerpen binnen. Opvallend was dat daar vooral vertegenwoordigers van het neen-kamp aanwezig waren. Wim Van Hees, voorzitter van actiecomité Ademloos en bezieler van het referendum, haalde prompt een affiche met de slogan 'bye bye brug' te voorschijn.

Bekijk portretten van de ja- en nee-stemmers:

Reacties

Patrick Janssens reageerde meteen op ATV: "Ik denk dat iedereen nu even rustig moet worden. Ik feliciteer de actiecomités en Wim Van Hees. Op zijn leeftijd is dit een mooi resultaat (lacht). De BAM moet nu even het woord aan de politiek laten."

Wim Van Hees hield nadien nog een minuut stilte voor de BAM. "Ik heb meegespeeld en we hebben een stralende overwinning behaald", aldus Van Hees. "Kris Peeters heeft een duidelijk signaal gevraagd, hij heeft het gekregen. Als hij daar nu geen rekening mee houdt, neemt hij de meest onwaarschijnlijke beslissing ooit."

"We moeten dat nee nu analyseren. Het is geen nederlaag, wel een ontgoocheling", reageerde Karel Vinck van de BAM.

Beluister hier ook verschillende reacties vanuit het winnende en verliezende kamp!

Bekijk de foto's van winnaars en verliezers:

www.gva.be/oosterweel

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring