Gilbert is 'Flandrien van het jaar'

Op de dag van zijn voortreffelijke zege in de Ronde van Lombardije is Philippe Gilbert (Silence-Lotto) door zijn collega's ook nog eens verkozen tot 'Flandrien van het jaar'. Hij haalde het voor Tom Boonen en Stijn Devolder.

Gilbert (27) behaalde in 2009 zijn grootste successen tot nu toe. Hij reed in het voorjaar enkele ereplaatsen bij elkaar - derde in de Ronde van Vlaanderen, vierde in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Hij won daarna een rit in de Giro en was de beste in de Ster Elektrotour.

Beresterk najaar

Voor het BK was Gilbert torenhoog favoriet, maar daar moest de Waal de bloemen laten aan Tom Boonen. Hij nam in het najaar echter revanche na een sterke Vuelta en dito wereldkampioenschap. Op 10 dagen tijd won Gilbert de Coppa Sabatini, Parijs-Tours, de Ronde van Piemonte én de Ronde van Lombardije.

Op de shortlist van de verkiezing stonden naast Gilbert, Boonen en Devolder ook nog Kevin Seeldraeyers en Jurgen Van den Broeck. De twee laatsten vielen af na een stemming van ex-profs, en daarna verkozen de wielrenners zélf wie dit jaar de titel 'Flandrien' mag dragen.

Dolgelukkig

Gilbert reageerde dolgelukkig vanuit Italië. "Dit is mooi. Ik heb dit jaar mijn uitslagen gereden, en dat is geapprecieerd door de rest van het peloton. Ik hecht hier heel veel waarde aan", sprak de Waal via een satellietverbinding. Op de erelijst volgt Gilbert zijn ploegmaat Greg Van Avermaet op.

Meer sportnieuws