Philippe Gilbert wint ook Ronde van Lombardije

Philippe Gilbert wint ook Ronde van Lombardije

Philippe Gilbert wint ook Ronde van Lombardije

Print
Philippe Gilbert (Silence-Lotto) heeft zaterdag ook de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. In een spurt met twee versloeg onze landgenoot de Spanjaard Samuel Sanchez. Naast Parijs-Tours en de Giro di Piemonte de derde zege voor Gilbert in één week tijd.

Philippe Gilbert heeft de meest succesvolle week van zijn carrière afgerond met een zege in Como. Voor aanvang van de koers zag de Waal concurrent Filippo Pozzato afhaken. De Italiaan kampte met koorts en moest de slotklassieker aan zich laten voorbijgaan.

Madonna del Ghisallo

Vier renners (Roche, Honig, Velo en Klimov) zetten een lange vlucht op stapel, maar met nog zo'n 50 kilometer te gaan, zat hun avontuur erop. Op de Madonna del Ghisallo, waar het kerkje van de beschermheilige van wielrenners staat, was de hergroepering een feit.

De koers brak echt open toen de Nederlander Hoogerland erop uit trok met onder meer onze landgenoot Dries Devenyns. Hun aanval zou echter ook niet blijven duren. Gilbert liet zijn goede vorm intussen zien op de Civiglio, de voorlaatste helling. Samuel Sanchez reageerde daar op een prik van Cadel Evans, en onze landgenoot ging gezwind mee.

Cunego en Sanchez

Ook op de San Ferro kon Gilbert mee met de besten. Vinokourov en Fuglsang trokken ten aanval, maar Gilbert wachtte op de putsch van Damiano Cunego, de winnaar van de voorbije twee edities. De Italiaan viel aan op zijn gekende manier, Gilbert schoof mee.

Daarop koos de Waal voor het ruime sop. De enige die hem kon volgen, was Samuel Sanchez. Die kwam echter te kort in de sprint, die Gilbert net als in Tours won. Vier seconden later werd de Rus Kolobnev derde. Het is de eerste keer in 29 jaar dat een Belg deze najaarsklassieker op zijn naam schrijft. In 1980 was Fons De Wolf de beste.

 Rituitslag  
1.Philippe Gilbert 242 km in 5'43'46"
2. Samuel Sanchez (Spa) z.t.
3. Aleksandr Kolobnev (Rus) op 4"
4. Luca Paolini (Ita)  
5. Jimmy Hoogerland (Ned)  
6. Robert Gesink (Ned)  
7. Aleksandr Vinokoerov (Kaz)  
8. Daniel Martin (Ier)  
9. Juan José Cobo (Spa)  
10. Cadel Evans (Aus)  

Meer sportnieuws