Tommelein kwaad op Leterme: "Minachting voor het parlement"

Bart Tommelein (Open Vld) reageert onthutst op de verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V). Die beweert dat het nu bewezen is dat hij onschuldig is in Fortisgate.

wverhaert

"Hoewel de rol van Leterme niet werd onderzocht, is hij er als de kippen bij om te verklaren dat hij onschuldig is. Ik ben het daar niet mee eens. Zijn conclusies zijn voorbarig", aldus Tommelein, de gewezen voorzitter van de Fortis-onderzoekscommissie.

"Volgens Leterme was het parlement de pedalen kwijt. Die uitspraak getuigt van minachting voor het parlement, dat de pedalen helemaal niet kwijt was."

De Fortis-zaak gaat over de overheidsverkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas. De hele historie draait rond het lekken van informatie over het Fortis-arrest, nog voor het vonnis geveld was. Twee van de drie rechters wilden de verkoop van Fortis laten doorgaan, een ongunstige uitkomst voor de regering. De regering werd hiervan op de hoogte gebracht.

Beroepsgeheim

Twee magistraten en één advocaat zijn nu in verdenking gesteld. Zij zouden hun beroepsgeheim geschonden hebben. De magistraten in kwestie zijn Christine Schurmans en Ivan Verougstraete. Zij zouden informatie hebben gelekt naar de advocaten van de staat. De in verdenking gestelde advocaat is Christian Van Buggenhout, die in de zaak de Belgische overheid vertegenwoordigde.

Lees ook: Leterme: "Bevolking heeft recht op waarheid rond Fortisgate