Exclusieve enquête: Spannende strijd met hoge opkomst

De uitslag van het Oosterweelreferendum wordt een dubbeltje op zijn kant. Nauwelijks een kleine meerderheid (52 %) van de Antwerpenaren is van plan om zondag op het referendum 'nee' te antwoorden op de vraag over het tracé met de Lange Wapper.

jrosquin

Dat het debat rond de Oosterweelverbinding leeft in en om Antwerpen bleek de voorbije weken al uit de verhitte sfeer rond het thema in de pers en op straat. Het bewijs wordt nu ook geleverd door de exclusieve online-enquête van Gazet van Antwerpen en VRT, die uitgevoerd werd door iVox tussen 13 en 15 oktober bij 1884 bewoners van Antwerpen en de districten.

Lees de volledige analyse van de resultaten uit de enquête zaterdag in Gazet van Antwerpen

www.gva.be/oosterweel

Opkomst van 71 %

Maar liefst 71 procent van de kiesgerechtigden zegt op 18 oktober richting stemhokje te zullen trekken. Dat is uiteraard ruim voldoende om het referendum geldig te laten verklaren.

43 % pro, 52 contra %

Sommigen voorspelden de laatste dagen al een overrompelende 'neen'-stem van de bewoners van Antwerpen, maar die lijkt uit te blijven. 52 procent ven hen die zeker naar het stemlokaal trekken is van plan om het BAM-tracé met de Lange Wapper weg te stemmen. 43 procent verklaarde een 'ja'-stem te zullen uitbrengen en 6 procent is nog onbeslist. Voor beide kampen zal het dus erg belangrijk zijn om die onbeslisten alsnog te overtuigen van hun zaak.

'Nee' is geen 'ja' aan tunnel

Hoewel een meerderheid van de Antwerpenaren van plan is om 'nee' te stemmen, wil dat niet zeggen dat zij ook allemaal gewonnen zijn voor het alternatieve Arup/Sum-tracé. 74 procent van de 'neen'-stemmers vindt die volledige ondertunneling inderdaad de beste oplossing. Voor de overigen betekent een 'nee' op het BAM-tracé niet per definitie een 'ja' voor de tunnel van Arup/Sum.

Hoe dichter bij brug, hoe meer tegenkanting

Hoe dichter men bij het geplande viaduct woont, hoe meer men er tegen gekant is. Hoe verder men er van af woont hoe liever men ze gebouwd wil zien. Zo gaan de inwoners van Deurne (60%) en Merksem (62%) massaal 'nee' stemmen. In het zuidelijke district Wilrijk is dan weer 62 procent van de inwoners van plan om vóór de Lange Wapper te stemmen.

Meer mannen dan vrouwen willen brug

Dat de Lange Wapper min of meer overeind blijft heeft het te danken aan de mannelijke kiezers. 46 procent van de mannen is gecharmeerd door het BAM-tracé, terwijl maar 39 procent van de vrouwen het brug-tunneltraject ziet zitten.

www.gva.be/oosterweel

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring