Proces KB Lux gaat maandag van start

Maandag start voor de correctionele rechtbank van Brussel het grote proces tegen zes (ex-)bestuurders en kaderleden van de bank KB Lux en 5 (ex-)bestuurders van KBC. Onder hen de voormalige directievoorzitters Damien Wigny en Remi Vermeiren. Hen worden fiscale inbreuken ten laste gelegd. Het gaat om een zaak die al vijftien jaar aansleept.

jvangeyte

De bankiers worden onder meer beticht van inbreuken op de belastingwetgeving. Dit zou gebeurd zijn via zogenaamde back-to-backleningen. Dit betekent dat klanten effecten in pand geven aan de bank en voor een zelfde bedrag een lening krijgen. Die lening is dan perfect gewaarborgd. De fiscus gaat ervan uit dat het om 'zwarte' effecten gaat en dat de lening diende om geld 'wit' te maken.

Voorts wordt aan de bankiers verweten dat zijn geldtransacties tussen België en Luxemburg hebben afgewikkeld via de zogenaamde nostro-rekeningen. Dat zijn rekeningen die de banken bij elkaar hebben. Het verwijt is dat ze de gelden niet via de persoonlijke rekeningen van de klanten lieten lopen. Op die manier zou het geld uit het oog van de fiscus zijn gehouden.

Gestolen lijsten

Aan de bankiers van KBC wordt ook verweten dat ze een aantal klanten hebben aangeraden om hun vermogen te beheren via een buitenlandse patrimoniumvennootschap.

Eveneens met als bedoeling alles uit het zicht van de fiscus te houden.

De betrokkenen blijven ontkennen dat er frauduleus opzet in het spel is. Zij zeggen dat ze integendeel alle wetten hebben nageleefd.

Een extra element in de verdediging is dat bij de zaak gebruik werd gemaakt van gestolen documenten. Alles kwam immers aan het licht toen een aantal werknemers van KBC klantengegevens kopieerde en die doorspeelde naar het Belgische gerecht. Volgens de verdediging hadden de werknemers dat recht niet en stolen ze de gegevens.

JVG