1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Herlees de chat met Patrick Janssens!

In de laatste rechte lijn naar het referendum over de Oosterweelverbinding op zondag 18 oktober trekt GvA.be nog eens alle registers open.

jrosquin

In de vroege namiddag kwam Bart De Wever langs op onze nieuwe redactievloer om te chatten met onze lezers. Tussen 17 en 18 uur was het de beurt aan Patrick Janssens. Hieronder de opmerkelijkste vragen.

U was voorstander van de Lange Wapper, maar plots maakt u een bocht van 180 graden. Waarom? Ik heb mijn standpunt veranderd na het onafhankelijk onderzoek van ARUP/SUM. Ik vind het veel onbegrijpelijker dat mensen hardnekkig blijven vasthouden aan hun standpunt nadat er bijkomende informatie is. Het zou zorgwekkend zijn als ik nooit mijn ongelijk durfde toegeven.

Wat vindt u van de manier van communiceren van de BAM? Ik vind dat de BAM zich teveel als een soort politieke partij of actiegroep gedraagt. Ze doen opiniepeilingen naar de politieke voorkeur van mensen, naar hun vertrouwen in minister-president en burgemeester en voeren daarop gebaseerde campagnes. Dat is ongepast voor een overheidsbedrijf, dat eigenlijk zou moeten uitvoeren wat de politiek beslist.

Als Antwerpen in het referendum duidelijk ja stemt, stelt u dan uw positie als burgemeester in vraag? Waarom zou ik dat doen? Ik had bij de verkiezingen maar 36% van de stemmen, dus ook toen waren er 64% van de mensen die voor iemand anders hadden gestemd. Ik zal me wel bij het referendum neerleggen, maar de vraag is toch niet of men mij nog wel als burgemeester wil. De vraag is of men de Lange Wapper wil.

Kunt u ons beloven dat er, indien uw wensen uitkomen, vóór 2015 een oplossing is voor het onaanvaardbare fileprobleem op onze ring? Neen, dat kan ik niet maar ik kan u wel verzekeren dat met de Lange Wapper in 2015 de werken niet gedaan zullen zijn. En vooral dat, als ze gedaan zijn, de Kennedytunnel en de ring onmiddellijk terug zullen dichtslibben met nieuw verkeer.

Een grote bezorgdheid die ik deel met Bart de Wever is dat een NEE er uiteindelijk toe zal leiden dat er niets verandert. Kunt u garanderen dat dit niet het geval zal zijn? Als Kris Peeters, Bart De Wever en ikzelf eerlijk willen dat er bij een NEE toch andere dingen gerealiseerd worden dan zal dat zeker gebeuren. We hebben dat met andere woorden zelf in de hand. Vlaanderen heeft trouwens in zijn totaliteit een betere doorstroming nodig en dat kan ook op een andere manier dan met een viaduct zo dicht bij de stad.

Herlees de chatsessie met Bart De Wever

Herlees de chatsessie met onze experten!

Herlees de volledige chatsessie met de burgemeester!

Janssens: "ja, ik heb me vergist"

Patrick Janssens heeft tot hiertoe geen vlekkeloos parcours gereden in heel de kwestie. Tot over enkele maanden stelde hij de bouw van het BAM-tracé nog niet ter discussie. "Walk and don't look back", was zijn devies.

Sinds het uitbrengen van de resultaten van de Arup/Sum-studie heeft Janssens, en met hem de hele sp.a, een bocht van 180 graden genomen. Sindsdien is de burgemeester één van de grote pleitbezorgers van het tunneltracé.

"Als men mij verwijt dat ik te laat wakker ben geworden, dan vind ik dat terecht. Ik kan er allerlei redenen en excuses voor aanhalen, maar ik kom er rond voor uit: als ik opnieuw kon beginnen, dan zou ik het anders doen", zei hij onlangs in een interview met onze krant.

www.gva.be/oosterweel

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring